hrcsenfrdehunoplsksl

Nedugo nakon preseljenja Osnovne škole u Kaštel Lukšiću, ondašnjega naziva "Vijeko Butir", u novu školsku zgradu 1976. godine, počinje se uređivati prostrani školski okoliš, koji je bio onečišćen ostacima građevinskog materijala i obrastao korovom. Uz dobru organizaciju i punu podršku svih djelatnika škole a pod vodstvom prof. Ivne Bučan, pristupilo se čišćenju i uređivanju okoliša, a u tim akcijama su sudjelovali učenici učitelji zajedno.

U početku je cilj bio oplemeniti i urediti životni prostor u kojem svakog dana boravi oko 800 učenika. Tada je bilo posve nestvarno i pomišljati na osnivanje i podizanje školskoga botaničkog vrta.

Danas u Vrtu, na površini od blizu 4 hektara, raste oko 1400 svojti raznoga bilja sa svih kontinenata, kao i brojni kultivirani oblici drvenastih i zeljastih biljaka. Od početka do danas Školski botanički vrt u Kaštel Lukšiću služio je za rad, ekološki i estetski odgoj i obrazovanje učenika.
5. lipnja 1986. godine na prijedlog Zavoda za zaštitu prirode Republike Hrvatske, Botanički vrt je proglašen Spomenikom hortikulture kao jedinstveni Školski botanički vrt u Hrvatskoj i to je razlog da se od tada Dan zaštite čovjekova okoliša (5. lipnja), uz prigodne svečanosti, obilježava kao dan Školskog botaničkog vrta.

Tjekom vremena Školski botanički vrt postaje mjesto brojnih učeničkih posjeta. U vrt dolaze osnovci, srednjoškolci, studenti i njihovi nastavnici. Prema dogovoru, Vrt je otvoren za posjetitelje tjekom cijele godine. Vrt također organizirano posječuju i građani, osobito turisti.

Vrt ima i značajnu ulogu u uzgoju domaćih i stranih sorti maslina, koje su zasađene 1983. godine sadnicama koje su darovali Ujedinjeni narodi, tj FAO za razvoj maslinarstva. Maslinik predstavlja ujedno i kolekcioni nasad 40 sorti uljnih i stolnih maslina, koje su podrijetlom iz gotovo svih sredozemnih zemalja, pa se smatra da je najbogatiji na hrvatskome Jadranu.

 

 


Linkovi:
OŠ K.Lukšić
- Ljepa naša Kaštela

 


KOMENTARI:

Stari Komentari (10)

 • iva botica paparella (Gost_3953)

  Ljepota Kaštela je od davnina bila i poznata.Rad prof.Bućan i mene na neki način ispunjava ponosom što sam nekad živjela i vratila se ponovo živjeti u Kaštela.Jako sam ponosna i sretna što je prof.Bućan uspjela sačuvati dio ljepote Kaštela, a šetajući kroz Kaštela (specijalno dio kojeg smo zvali hotel Palace) postanem tužna i nesretna gledajući uništeni i zapušteni predjeli prirode mora i obale koju nam je Bog darovao.Izgrađene kuće-utvrde ne ostavljjući milimetar prostora prolaza starom šetaču i dijetetu.Ne posojeći prelazi preko cesta, kao da nigdje nije predviđeno da tu i ljudi na nogama ili kolicima žive,djeca stariji.Samo ogromna količina brzih luksuznih jurećih "kubika".Još treba punno akcija i primjera prof Bućan za ljepotu naših Kaštela,jer gledajući ove kuće-utvrde i "luksune kubike" Kaštela i njihovi stanovnici nisu siromašni da ljepota Kaštela postane kao što je početni vrt prof.Bučan postao Botanički vrt.

  oko 7 godina prije
 • Nena (Gost_3196)

  lijep je k. lukšić

  oko 7 godina prije
 • jade (Gost_6349)

  hahah bas je lip lukšić je rima pre ljep vrt kraj oš.ostrog:)

  oko 6 godina prije
 • dragovoljc 91 (Gost_1113)

  da bi nam bio još lipši pod hitno ga dajmo privatnim agencijama oli firmama da ga podignu na viši nivo ka i sve ostalo čega su se dokopale PROFESORICE BUĆAN SPAŠAI dok se još muže!!!

  oko 6 godina prije
 • (Gost_4157)

  Odgovara: # 343823

  Nepismenom "dragovoljc" (!?) očito ti velika primanja udarila o glavu, bilo bi bolje da se zaposliš, pa makar i oko ovaca, bar bi napravio nešto korisna za sebe i ostale.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_1125)

  botanićki vrt je baš lip

  oko 6 godina prije
 • (Gost_1125)

  :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

  oko 6 godina prije
 • (Gost_1125)

  bok jeli ia koga

  oko 6 godina prije
 • lipo,lipje (Gost_4217)

  Odgovara: # 305292

  Iva, Vi ste poetična duša
  pozdrav odvjetnik iz Zagreba

  oko 5 godina prije
 • (Gost_2161)

  Prelipo, isplati ga se pogledati

  oko 4 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara