hren
 

Kada se gleda klimatološki, rujan je u Dalmaciji peti najkišovitiji mjesec u godini. Nije potrebno biti veliki znalac o vremenskim prilikama za zaključiti da dosadašnji tijek rujna, a skoro su prošle dvije trećine mjeseca, nije opravdao status prvog jesenskog mjeseca.

PROJEKTNA DOKUMENTACIJA U IZRADU SLJEDEĆE GODINE
Sućurani već godinama upozoravaju na katastrofalno stanje obale u svom mjestu i to ne na pojedinim područjima, već cijelom dužinom od Sokolane do Gojače, s posebnim naglaskom na probleme s plavljenjem obiteljskih kuća u samoj staroj jezgri, koje se bilježe za vremenskih nepogoda. Ovih dana vijećnicima Mjesnog odbora predstavljena je radna verzija idejnog rješenja uređenja sućuračke obale, što je mnoge od stanovnika obradovalo.

Postojanje kodova na individualnim spremnicima za mješoviti komunalni otpad, od 1. listopada imat će namjenu. Računi za uslugu odvoza otpada, koju za Kaštelane obavlja gradska komunalna tvrtka Zeleno i modro, formirat će se prema broju odvoza po pojedinom kućanstvu, zašto će kodovi imati važnu ulogu.

Na području Hrvatske tijekom zadnja 24 sata zabilježeno je 212 novih slučajeva  zaraze virusom SARS-CoV-2 pa u ovom trenutku  broj aktivnih slučajeva na području države iznosi 2128 oboljelih osoba.

I ovog ljeta stanovnici pojedinih područja u Kaštelima, posebno u Štafiliću te na području Baletne škole u Kambelovcu, stalno su se tužili na smrad, koji se širi na određenim lokacijama uz Cestu dr. Franje Tuđmana. Problem je to prisutan već više godina, o njemu smo pisali, pitali nadležne, tražili intervencije, no i dalje smrdi, a rješenja tog problema još nema na vidiku.

Ugostitelji u Dalmaciji, odnosno u Splitsko-dalmatinskoj županiji, najavili su veliki prosvjed kako bi upozorili na probleme s kojima se susreću u pandemiji.

U posljednja 24 sata zabilježena su 234 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2100. Među njima je 280 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 21 pacijent.

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 624 obrađena testa danas je 75 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 41, Dugopolja jedna, Hrvaca dvije, Hvara jedna, Kaštela tri, Makarske jedna, Muća jedna, Omiša pet, Otoka jedna, Podstrane pet, Primorskog Doca jedna, Prološca jedna, Solina sedam, Suptera jedna, Trilja dvije, Trogira jedna i Vrogrca jedna osoba.

Ovoga ljeta na plaži Poštanski u Kaštel Lukšiću, izvodili su se radovi na sanaciji mula, koje su izvodili djelatnici Vlastitog komunalnog pogona Grada Kaštela, a u sklopu projekta instalacije lifta za invalide, čije će postavljanje ipak pričekati proljeće sljedeće godine.

Danas, nešto iza 17 sati, na brdu Perić ponad Trogira izbio je požar, za koji se neslužbeno tvrdi da je izazvan udarom munje. Iako su trogirski vatogasci odmah izašli na intervenciju, požar i dalje nije ugašen , zbog pojačanog vjetra u večernjim satima.

Crometeo javlja da su obilne oborine u okolici Zadvarja pale u svega desetak minuta što je stvorilo lokalne bujice

Kroz provedene analize rizika i postupke praćenja izdavanja i fiskaliziranja računa Porezna uprava uočila je da postoji znatan broj poreznih obveznika koji ili ne izdaju račune ili izdane račune ne fiskaliziraju čineći pri tome najteže porezne prekršaje.

MUP će uvjerenje povlačiti elektronski
Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je jučer u Narodnim novinama Pravilnik o izmjenama Pravilnika o vozačkim dozvolama. Novi Pravilnik o vozačkim dozvolama stupit će na snagu 8 dana od dana objave, odnosno 24. rujna ove godine.   

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 653 obrađena testa danas je 76 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 35, Baške Vode, Dicma, Dugog Rata, Dugopolja i Hvara po jedna, Imotskog dvije, Kaštela pet, Klisa, Lećevice, Marine, Omiša i Podbablja po jedna, Podstrane tri, Primorskog Doca jedna, Prološca jedna, Sinja pet, Solina četiri, Starog Grada jedna, Supetra jedna, Trilja pet i Trogira tri osobe.

VOZI SE USPORENO UZ PROMETNE ZNAKOVE UPOZORENJA
Za dva mjeseca radovi na rekonstrukciji i dogradnji državne ceste pored Zračne luke na Resniku trebali bi biti gotovi. U protekla četiri mjeseca, kada je izvođač radova uveden u posao obavljali su se poslovi na rekonstrukciji Ceste dr. Franje Tuđmana uz zračnu luku prema zapadu i istoku, a izgrađen je i rotor na nekadašnjem raskrižju sa ulicom Put Divulja koja će u buduće biti preuređena prometnica sa nogostupom.

ŠALŠOM OBILJEŽEN KRAJ LJETNIH DOGAĐANJA
Unatoč brojnim ograničenjima pa i zabrani okupljanja većeg broja građana, u udruzi Šušur ni ove godine nisu odustali od održavanja Festivala šalše i salse, jer ipak je bila riječ o desetoj, jubilarnoj godini ove manifestacije. No, preporuka i mjera su se pridržavali pa su odlučili na Festivalu ugostiti tek predstavnike medija, dugogodišnje suorganizatore i pokrovitelje te donatore.

IZVANŠKOLSKI PROGRAMI CENTRA IZVRSNOSTI SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE
Otvoren je Javni poziv za učenike osnovnih i srednjih škola koji žele postati polaznici programa Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije u školskoj godini 2020./21. Ove školske godine, provode se izvanškolski programi u Centru izvrsnosti matematike, informatike, novih tehnologija i prirodoslovlja, a način provedbe ovisit će o epidemiološkoj situaciji i uputama HZJZ.

Iz Policijske uprave splitsko dalmatinske obavještavaju kako je na snazi privremenom radnom vremenu Službe za upravne poslove, odnosno poslovi prometnih isprava.

Bez obzira na djelatnost kojom se bave svi poslodavci koji ne mogu poslovati ili kojima je na bilo koji način ograničen rad sukladno Odlukama Stožera civilne zaštite moći će koristiti ove mjere.

Obavještavaju se potrošači vode na području grada Kaštela u Kaštel Kambelovcu u ulicama: Karlovo, Put Smokvice, Lalin I i Lalin II da će im zbog radova na vodovodnoj mreži biti prekinuta opskrba vodom u četvrtak, 17.09.2020. u vremenu od 8 do 14 sati.

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij