U nedjelju, 13. lipnja točno u 18.05 sati, obilježena je 36. godišnjica od nesretnog događaja, kada su pri prijevozu građevinskog materijala s rive u Kaštel Sućurcu na planinarski dom "Putalj" u tragičnom događaju živote izgubili četiri člana posade helikoptera Zrakoplovne baze Divulje: B. Miščević, J. Stanačev, R. Štrbac i I. Tičinović.

Ne tako davne 1977. godine gradio se istočni dio Planinarskog doma «Kozjak», a helikopter Zrakoplovne baze Divulje sa četvoricom članova posade sudjelovao je u prevoženju materijala od sućuraćke obale do mjesta izgradnje Planinarskog doma. Prilikom manevra ispuštanja košare sa materijalom i povratka prema mjesnoj obali došlo je do naglog pokreta spuštanja helikoptera prema padini Kozjaka; zbog termikei turbulencije izravnala se visina elipse i kuka za nošenje košare zapela je za elipsu helikoptera. Helikopter je pao i stradali su svi članovi posade. Tragični događaj dogodio se u predijelu Sedra, nepristupačnom dijelu Kozjaka.

Od tada svake godine na dan i sat nesreće, odnosno 13.06. na Blagdan Svetog Ante u 18.05 sati članovi Hrvatskog planinarskog društva «Kozjak» i mještani Kaštel Sućurca prigodno održavaju sastanak u počast poginulima koji su ostavili život prevozeći materijal za izgradnju Planinarskog doma «Kozjak» u kojem danas uživaju planinari, putnici i namjernici.
Inače, članovi Planinarskog društva «Kozjak» i mještani svojim su dobrovoljnim radom izradili spomenik uklesan u kamenu sa imenima svih poginulih, a spomenik pored kojega su posađena i četiri čempresa smješten je oko 200 metara zapadno od crkve Svetog Jurja na Kozjaku.

Uz članove HPD Kozjak, u obilježavanju su sudjelovali i članovi obitelji poginulih, Žarko Tičinović sa sinovima, Gorki Tičinović te Mirjana i Predrag Mišćević.

Komentari (11)

Dodaj komentar

0 / 1000 Ogranicenje dužine komentara
Vaš komentar mora biti dužine od 1-1000 znakova
pravilima komentiranja.

Zadnji komentari

To ti je moj prika turnir u spomen na sve poginule branitelje iz Kaštela, a Džolić je momak iz K.Starog... Inače malo se osvrniti na fi...
E da se dovea Thomspon ili koji drugi seljak to bi vam bilo super! Žalosno! Ne gadite ono sta ne razumite, nego se educirajte!
Jadran je na samrti,a ne na životu !!!
a jeli ovo klapa ,ona kakva je nekad bila i kako se nekad pivalo. ovo dok se sluša umori a ne opusti.
(Gost_5244) nitko nije bezgrešan ,neki su barikade gradili i na njma jahali,eto,priča se.... a neki su glumili kod psihijatra i viso...
ne znam..brat mi je strucniji od mene u tome..al ekipa koja osvoji Omis definitivno nije losa!to sto publika mislii jako je bitno..al j...
don božo je nezamjenjiv. moga bi za papu!!!
A ko je to djola.gleda san po netu ali nista nema.Jeli on igra nogomet u mladosti.Kad je poginija?