hren

SEDAM TJEDANA PROLJETNIH DOGAĐANJA
Manifestacija pod nazivom „Kreativno proljeće“, koja će tijekom sljedećih sedam tjedana objediniti brojna događanja diljem Kaštela, službeno je započela u ponedjeljak navečer, u Nadbiskupskom Kaštelu u Kaštel Sućurcu.

O „Kreativnom proljeću“, koje će, kako mu naziv kaže, donijeti i prezentirati cijeli niz kreativnosti kaštelanskih pojedinaca, ustanova i udruga, gostima na otvaranju govorio je Srećko Radnić iz Javne ustanove RERA, koja je uz Grad Kaštela i suorganizaciju Turističke zajednice, organizator cijele manifestacije. A manifestaciju je službeno otvorio gradonačelnik Kaštela, Denis Ivanović.

Ova prva večer, jednako kao i prvi tjedan događanja, bila je posvećena vinu, a „Vinske priče“, o kojima su nazočni mogli saznati dio bogate povijesti i sadašnjosti kaštelanskog vinogradarstva i vinarstva te određena stručna saznanja o vinu, kroz tri kratka predavanja ispričali su ravnatelj Muzeja grada Kaštela, Ivan Šuta, profesor iz srednje škole Braća Radić, Živko Skračić te vinar Ante Vuletin.

No, osim predavanja o vinu, s naglaskom na vino od crljenka kaštelanskog, gosti su ove večeri imali prigodu i kušati pojedina vina proizvedena u nekim od sve brojnijih kaštelanskih konoba, a pohvale su stigle za svako od njih.
No, kako dobra kapljica ide još bolje uz dobar zalogaj, ove su se večeri mogla degustirati i zanimljiva jela za koja su se pobrinuli,  po uzoru na način pripreme  jela iz doba antike i starog Rima, profesori i učenici srednje škole Braća Radić.

-Pred nama je stol sa zanimljivim jelima koja su često bila na stolovima starih Rimljana. Ono što je specifično za ova jela je da su uglavnom pripremana bez mesa, s dosta žitarica, grahorica, ribe, sira i različitih začina – kratko nam je objasnila profesorica Marija Rapanić.

Na stolu se našlo i slanih i slatkih jela, poput patine od jabuka ili grahorica s inćunima kuhanih u vinu te zanimljiv napitak od bijelog vina s lovorom, datuljama, medom, šafranom i drugim začinima, koji je bio preteča današnjih koktela.

Već  u četvrtak „Kreativno proljeće“ nastavlja se okruglim stolom o razvoju crljenka kaštelanskog, dok će sljedeći tjedan biti u znaku kaštelanskih dvoraca i bogate kulturne baštine.

Foto: Ante Majić


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij