hren

KREATIVNE I KULTURNE INDUSTRIJE
Usko vezano uz projekt i manifestaciju Kreativnog proljeća je i projekt razvoja kreativne ulice – ULICE Kaštelanskog crljenka, a mogućnosti razvoja ULICE Kaštelanskog crljenka bila je glavna tema na okruglom stolu, koji se u četvrtak navečer održao u dvorcu Vitturi.

ULICA Kaštelanskog crljenka, koja se proteže od Nadbiskupske palače u Kaštel Sućurcu do kule Nehaj u Kaštel Štafiliću, dio je grada u kojem se i oko kojeg se odvijaju različite aktivnosti i događanja, poput izložbi, koncerata, festivala i slično, a koje su dostupne široj javnosti i turistima. Namjera je da se u toj ULICI odvija sve ono što je povezano s kaštelanskom kulturom i tradicijom te kreativnim i kulturnim industrijama.

Za razvoj ove ULICE, koji se provodi u suradnji javne ustanove Rera i Grada Kaštela, a prema ideji vinogradara hrvatskog porijekla iz Kalifornije, koji su željeli da se ustanovi određeni spomen na činjenicu o direktnoj vezi crljenka kaštelanskog i zinfandela, Kaštela imaju odgovarajući potencijal, poput iznimne baštine i tradicije, očuvane prostorne strukture, postojanje prostora za kvalitetnu artikulaciju i drugog.

O značaju ULICE Kaštelanskog crljenka sudionike okruglog stola, kratko je upoznao  Srećko Radnić iz JU Rera, dok je Ivana Nikolić Popović, predsjednica hrvatskog klastera kreativnih industrija predstavila sudionicima projekt kreativne ulice u Zagrebu – ULICE Ilica, te se osvrnula na različite probleme koje gradovi imaju kada pristupaju ovakvim projektima koji zahtijevaju određene intervencije u imovinu, odnosno infrastrukturu i važnost uključivanja građana u te projekte.

- Veoma je važno naći modele i načine komunikacije te je od izuzetne važnosti u projekt  uključiti sve dionike, i javnu upravu, i građane, i udruge i razne institucije – zaključila je Nikolić Popović.

U ovaj projekt uključili su se i studenti Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu.

- Ove godine, kroz predmet urbanizam, studenti će obraditi obalni pojas grada Kaštela i dati neku svoju kreativnu viziju za kreativnu ulicu. Tako će kroz ovaj projekt studenti vježbati metodologiju, a građani Kaštela dobit će mogućnost da neke njihove kreacije i vizije komentiraju i zajednički dođu do ideje što napraviti na navedenom prostoru - ustvrdila je profesorica Martina Baučić.

U radu okruglog stola zaključeno je da će kroz ovaj projekt doći do reanimacije i obnove postojećih kulturnih sadržaja, kreiranja novih sadržaja, revitalizacije kulturne baštine, saniranja i rekonstrukcije pojedinih objekata i slično.
Sudionici, koji su živo sudjelovali u panel raspravi , a među pitanjima našla su se ona od toga što znači kreativna industrija do pitanja uređenja imovinsko-pravnih odnosa na mogućim lokacijama, imali su prigodu pogledati i kratki film kojim im je predstavljena „trasa“ ULICE Kaštelanskog crljenka.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij