hren

TONČI BURIĆ O BOGATOJ POVIJESTI
„Kaštela prije kaštela“ naziv je predavanja koje će se, u organizaciji Muzeja grada Kaštela i kaštelanske Turističke zajednice, održati u srijedu, 18. travnja u 19 sati, u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću, a o temi će zainteresiranima govoriti dr.sc. Tonči Burić.

- Kaštelanski prostor veže se uz početke ranosrednjovjekovne hrvatske države i nezaobilazan je u proučavanju tog razdoblja, iznimno važnog za nacionalnu povijest. U predavanju će dr. sc. Tonči Burić govoriti o srednjovjekovnoj povijesti kaštelanskog prostora, s prikazom najvažnijih arheoloških nalazišta i dosadašnjih istraživanja. Bogata ostavština iz tog razdoblja ogleda se u brojnim starohrvatskim grobljima i ostacima crkava smještenih na južnim kozjačkim padinama. Srednjovjekovna naselja su slabije poznata, a u predavanju ćemo se moći upoznati i sa rezultatima istraživanja zasada jedinog otkrivenog naselja iz tog doba-selom Baba u Planom. Također će se upozoriti na potrebu očuvanja i valorizacije kaštelanskih srednjovjekovnih nalazišta, koja po važnosti nadilaze lokalne okvire – kaže se u najavi događanja.

Predavanje se održava u sklopu manifestacije Kreativno proljeće, a ovaj drugi tjedan manifestacije u centru događanja je bogata kaštelanska kulturna i povijesna baština.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij