hren

PREDSTAVLJENA KNJIGA, TROGIRANINA DUŠKA GEIĆA
U dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću predstavljena je knjiga Duška Geića „MANȈŚTRE I BÕBA – Ricetȗra źa pjatȃnce po trogĩrśku“,  u sklopu manifestacije Kreativno proljeće i kao uvod u Feštu o' boba. Knjigu, napisanu na trogirskoj cakavici, uz samog autora predstavili su Živko Skračić i Ivanka Mijić u organizaciji SŠ Braća Radić.

Riječ je o knjizi koja donosi stotinjak različitih recepata za jela koja su se generacijama kuhala u trogirskim i dalmatinskim domovima, no njena posebna vrijednost je u tome što je pisana na trogirskoj cakavici.

 -Namjera je da jedan dio recepata što su ih se autor i njegova obitelj sjetili, bude donesena jednim jezikom što se u Trogiru govorio više od tisuću godina, a koji u današnje vrijeme polako ide svome kraju – stoji u uvodu ove knjige Duška Geića koji ističe kako se i dandanas može kuhati po receptima iz knjige „MANȈŚTRE I BÕBA – Ricetȗra źa pjatȃnce po trogĩrśku“.

- Ova knjiga nije samo zbirka riceta već je ona i poruka da su tragovi na tečama jednako vrijedni tragovi tradicije i baštine kao primjerice i tragovi u arhitekturi – kazao je Živko Skračić te se dotakao nekadašnjeg odnosa ljudi prema jelu i gastronomiji.

-Danas možeš proći od Splita do Trogira, posjetiti različite ugostiteljske objekte i one koji sebe nazivaju gastronomskim hramovima, no hranu ćeš naći ali spizu nećeš, kao što ćeš naći brojne chefove, ali nijednog koga - kazao je Skračić nazvavši autora knjige renesansnim umjetnikom s brojnim interesima.

- Duško nam je prije nekoliko godina napisao riječnik i gramatiku trogirsko cakavskog govora, a sad je te riječi iz rječnika oživio i dao im je okus i miris i bilo bi još bolje da imamo CD s Duškovim glasom jer malo je još govornika trogirske cakavice - kazala je Ivanka Mijić i istaknula kako je knjiga posebna po tome što je na neki način oživjela trogirsku cakavicu koje više nema.

Na predstavljanju knjige imali smo priliku čuti kako zvuče Geićevi recepti, koje je čitao sam autor. Ujedno se predstavio i u glazbenom dijelu gdje je nastupio s klapom Rašpe koji su izveli nekoliko pjesama  onako kako one zvuče u izvornom obliku. Uz to, imali smo priliku i kušati jedan od recepata iz knjige, a što drugo nego manistru i bob.

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij