hren

O KREATIVNOM PROLJEĆU
Još je nekoliko dana ostalo do završetka ovogodišnjeg Kreativnog proljeća, manifestacije koja je objedinila cijeli niz događanja tijekom sedam proljetnih tjedana u Kaštelima. Kreativno proljeće donijelo je  na kaštelansku društvenu i javnu scenu, uz već tradicionalna događanja i ona koja godinama organiziraju udruge i institucije, i određeni broj novih događanja u kojima je predstavljena kreativnost građana. O temi Kreativnog proljeća  razgovarali smo s pomoćnikom ravnatelja javne ustanove Rera, Srećkom Radnićem, idejnim začetnikom ovog projekta.

Svaka ideja, posebna ona koja se uspije realizirati, ima neki svoj cilj. Što je cilj Kreativnog proljeća?

Manifestaciju Kreativno proljeće  priređujemo drugu godinu zaredom sa željom da postane tradicionalno događanje, koje će biti nositelj međusektorske suradnje u daljnjem razvoju kreativnih i kulturnih industrija na razini grada i županije te koje će postati kvalitetna podloga za daljni razvoj turizma posebnih interesa, oblikovanje novih proizvoda i usluga za turiste. Ujedno se ovim projektom želi razviti svijest o važnosti uključivanja kreativnih i kulturnih industrija u gospodarstvo i društvo.

Zbog čega je ovaj svojevrsni festival kreativnosti proljetni, a ne ljetni ili jesenski? Kako je sve bilo koncipirano i kako se realiziralo?

Projekt  Kreativno  proljeće održava se nakon Uskrsnih blagdana u razdoblju izvan turističke sezone, odnosno u predsezoni, čime se nastoji produljiti turistička sezona kako bi se osigurao održivi razvoj turizma u gradskim prostorima.
Ove godine osmislili smo sedam tematskih tjedana pa smo tako imali tjedan Crljenka kaštelanskog, gastro tjedan ili tjedan o' boba , tjedan kaštelanskih kaštela, tjedan kaštelanskih riči,vprogram za djecu kroz Kaštel Mali, kaštelanski praznik cvijeća,  pute kroz Kaštela... Punih 28 dana događanja, više od 40 programa i 17 nositelja programa. Možemo biti i više nego zadovoljni.

U uvodu sam kazala da su dio ove manifestacije bila već tradicionalna događanja, ali da je donijela i neke novine. O kojim se novitetima radilo?

Kroz ovogodišnje dane Kreativnog proljeća osmislili smo i gostima ponudili i neke nove turističke proizvode poput gastro tjedna, obilaska Kaštela i njihovih dvoraca i kula brodom, romantičnih pisama Miljenku i Dobrili, plesnjak s Miljenkom i Dobrilom ili vožnje vinskom kočijom kroz Ulicu Crljenka kaštelanskog. No, tu nećemo stati, želja nam je svake godine osmisliti barem sedam novih proizvoda kojima ćemo se predstaviti gostima.

Spomenuli ste projekt Ulica Crljenka kaštelanskog. Dio građana to je shvatio kao imenovanje jedne ulice, no tu se ipak radi o nečem potpuno drugačijem, što je već poznato u pojedinim velikim gradovima gdje su razvijene kreativne industrije.

Kreativna ulica nazvana još i Ulica Crljenka kaštelanskog je umjetnička ulica odnosno to je dio grada koja se proteže od Nadbiskupskog kaštela  u Kaštel Sućurcu, do Sokolane pa preko ex. Jugovinila, pa sve do kule Nehaj u Kaštel Štafiliću i ide ulicama i putevima uz morsku obalu. U toj kreativnoj Ulici obilježit ćemo i ostaviti trajan spomen na otkriće vezano za Crljenak kaštelanski. Spoznaja koja je i znanstveno potvrđena, o tome kako su Kaštela sa svojom vinskom sortom Crljenak kaštelanski pradomovina svjetski poznatoj i priznatoj sorti Zinfandel, čini Kaštelima, Dalmaciji, Hrvatskoj, ali i cijeloj Europskoj uniji dodanu vrijednost koju je potrebno koristit na najbolji mogući način.
Na prostorima Ulice i oko nje odvijat će se razna kulturna događanja i aktivnosti, a sve u njoj i oko nje trebalo bi  biti povezano s kulturom i tradicijom na području Kaštela i općenito s kreativnim i kulturnim industrijama.

Koliko će ta Ulica doprinjeti razvoju grada, posebno pri brendiranju kaštelanskih proizvoda i unapređenju turizma?

Želja za jačanjem prepoznatljivosti Crljenka kaštelanskog i razvojna potreba za revitalizacijom kaštelanskog priobalja i starih jezgri, čine uzajamnu spregu koja koristi identitet Crljenka kaštelanskog kao polugu za socijalno prostorni razvoj, dok se uporedo jača sam pojam, brend i mentalni koncept autohtonog kaštelanskog proizvoda na nacionalnoj i internacionalnoj razini. Nadamo se kako će projekt ovakve važnosti i karaktera redefinirati cijeli grad Kaštela i postaviti u centar kaštelansko priobalje kao područje posebnih vrijednosti grada.

Kroz ovih sedam tjedana često smo govorili i o ekonomiji doživljaja, kreativnoj industriji i ekonomiji, turizmu posebnih interesa. Možete li nam malo približiti njihov značaj?

Ekonomija doživljaja, kreativna ekonomija i turizam posebnih interesa općenito  su  novi pojmovi u upotrebi. Kroz naša događanja, kao što se vidjelo i kroz Gospodarski forum, želimo osvjestiti što ti pojmovi jesu i u kakvoj su uzajamnoj vezi. Sigurni smo kako ćemo nakon toga na najbolji mogući način koristiti bogatstvo naše materijalne i nematerijalne, prirodne i kulturne baštine, a sve u cilju razvoja gospodarskih djelatnosti i održivog razvoja turizma.
U svakom slučaju imamo velike potencijale za osmisliti i proizvesti doživljaje koji će kod naših gostiju pobuditi emocije i ostvariti nezaboravna sjećanja što je ujedno i smisao ekonomije doživljaja.

S tim temama neposredno je povezano i osnivanje klastera, koja je njihova svrha i zadatak?

Kako bi  što bolje koristili potencijale i jačali ekonomiju doživljaja, krenuli smo s osnivanjem tri klastera koji u osnovi zajednički osmišljavaju i proizvode doživljaje. Ustanovit ćemo klaster lokalne hrane, klaster u turizmu te klaster kreativnih i kulturnih industrija koja ćemo udružiti u zajedničkom djelovanju.
Upravo će udruženi najbolje promišljati ovaj dinamičan i zanimljiv prostor te istražiti nove atrakcije i nove mogućnosti. Trenutni izazov leži u postizanju trajnog poboljšanja i rasta kreativne ekonomije i turizma posebnih interesa te istodobno u nastavljanju razvoja ugostiteljstva,  a sve kako bi osnažili gospodarstvo regije.

Među novitetima u sklopu ovogodišnjeg Kretivnog proljeća je kulinarsko natjecanje u pripremanju sipe i boba, koje će se održati ove subote, a kako smo doznali, to natjecanje bit će svojevrsni prvi korak ideje o velikoj gastronomskoj fešti koja bi se održavala tijekom nekoliko dana i koja bi mogla zaživjeti već kroz treće Kreativno proljeće?

Ove smo godine, među sedam tematskih tjedana, imali i gastro tjedan, posvećen bobu i jelima od boba. Uz predstavljanje knjiga tu je bila i nezaobilazna Fešta o boba, koja je kroz 13 godina postala prepoznatljiva i daleko izvan granica kaštelanskog područja. Interes za Feštu o boba je toliki da je iznjedrio potrebu za još jednim gastro događanjem, a to je natjecanje u pripremanju jela od sipe i boba, ili kako smo ga popularno nazvali „Prvenstvo svita u sipi i bobu“. Na tom natjecanju, koje će se održati ove subote, sudjelovat će profesionalni kuhari, mladi kuhari, kao i pučki kuhari, među kojima će se u pripremi sipe i boba ogledati i političari, sportaši, novinari...
To događanje bit će priprema za ono što smo osmislili za sljedeću godinu, a to je višednevna eno-gastro fešta „Kaštelanski žmuli i pjati“. Kako bi se ta ideja uspješno realizirala, bit će potrebno dosta posla, između ostalog istraživanje o kaštelanskim tradicionalnim jelima, koja ćemo u konačnici usko povezati s kaštelanskim uljima i vinima – najavio je na kraju ovog razgovora, Srećko Radnić


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij