hren

PREDSTAVLJENO OVOGODIŠNJE KREATIVNO PROLJEĆE U KAŠTELIMA
- Kaštela će i ove godine imati samo svoje proljeće – čulo se u ponedjeljak u Kaštel Lukšiću na konferenciji za medije na kojoj se novinare i javnost upoznalo s ovogodišnjom manifestacijom „Kreativno proljeće 2019.“

Kreativno proljeće započet će 26. travnja a trajat će do 16. lipnja, sadržavat će oko 60 različitih događanja u čijoj će organizaciji sudjelovati 15 udruga i ustanova, a broj sudionika popet će se na nekoliko tisuća.
Organizatori manifestacije, koja se održava treću godinu zaredom su JU Rera, Grad Kaštela i Turistička zajednica Kaštela, a od ove godine i klaster Zora. Sva događanja upriličit će se u ulici Kaštelanskog crljenka, duž obale Kaštelanskog zaljeva, tijekom sedam tematskih tjedana.

- Sve kreće s gastronomskim  tjednom i događanjima poput prvenstva svita u kuhanju jela od sipe i boba te Kaštelanskim žmulima i pjatima, potom slijedi tjedan cvijeća s Praznikom cvijeća, pa filmski tjedan, slijedi tjedan kaštelanskih kaštela, tjedan kreativnih i kulturnih industrija s radionicama i gospodarskim forumom, tjedan po kaštelanskim putima i sve završava glazbenim tjednom – naveo je pomoćnik ravnatelja JU Rera Srećko Radnić.

U sklopu tih tjedana bit će niz zanimljivih i novih događanja poput Vinskog uvodnika, Srijede u ulici kaštelanskog crljenka, wine i food festivala, festivala ljubavi Lovestock, glazbene večeri u Sv. Jeronima, Sedam klapa na sedam trgova i drugih.

- Puno je toga u znaku broja sedam pa tako ove godine imamo događanje Sedam kaštelanskih jela, koje će mnoge zainteresirati. A da će biti zanimljivo govori i činjenica da ćemo prezentirati jedno gotovo zaboravljeno jelo, gavune sa slatkim kupusom.  Naravno, tu je i punjeni gulišnjak, jedno staro autohtono jelo koje treba svakako kušati. Pri kraju manifestacije održat će se i događanje koje će na poseban način spojiti jazz, vino i čokoladu, što će, nadamo se, biti pravi pogodak.
Ove godine iskoristit ćemo i bogatstvo klapa i klapske pisme u Kaštelima, kao i postojanje sedam brca, odnosno trgova pa ćemo organizirati da u isto vrijeme na svakom trgu pjeva jedna klapa. To je jedna od novosti ovogodišnje manifestacije, a među novostima je i filmski tjedan s radionicama i snimanjem  nekoliko kratkih filmova – kazala je o dijelu novih događanja dogradonačelnica Jadranka Matok Bosančić, naglasivši važnost cijele manifestacije za grad Kaštela i njegove stanovnike jer uči mlade i sve druge zainteresirane nekim novim vještinama, a doprinosi produljenju turističke sezone.

Da Kreativno proljeće može donijeti i donosi bolje turističke rezultate potvrdila je ovog dana i direktorica Turističke zajednice Nada Maršić.

- Cijeli projekt i sva događanja unutar projekta mnogo znače za turističku ponudu u gradu. I do sada smo imali određena događanja u predsezoni, ali ona su bila sporadična, nedovoljno promovirana, Jedan ovako veliki projekt s velikim brojem  dionika iz svih područja djelovanja, od Turističke zajednice i Grada, sponzora  pa nadalje do ustanova, institucija i udruga te proizvođača autohtonih proizvoda, zasigurno će pridonijeti prepoznatljivosti Kaštela na turističkom tržištu, kvalitetnijoj ponudi te stvaranju novih proizvoda koji mogu biti mamac i razlog dolaska turista u predsezoni – zaključila je Nada Maršić.

Ovom prigodom Srećko Radnić upoznao je nazočne i s osnivanjem, radom i planovima klastera Zora, koji čine poljoprivredna škola Braća Radić, Udruga maslinara Mastrinka, KUD Ante Zaninović, turistička agencija Eridan, tvrtka Libor., Portal Grada Kaštela i udruga Sveti.Jeronim.

:- Ustanovili smo klaster za održivi razvoj s dionicima iz civilnog, javnog i poduzetničkog sektora, u kojem  zajedno i udruženo djeluju dionici iz turizma, kreativnih i kulturnih industrija, te lokalni proizvođači hrane. Naš interes je preobraziti svoje sredine i ukupno gospodarsko djelovanje u njima – kazao je Radnić.

Program Kreativnog proljeća možete pogledati OVDJE...

Foto: Ivana Topić


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij