hren

PRVENSTVO SVIJETA U PRIPREMI SIPE I BOBA
Da se jedno tradicionalno jelo, kao što je sipa i bob, može spremiti u desecima različitih varijacija, pokazali su sudionici 1. Prvenstva svijeta u pripremanju jela od sipe i boba ove subote na brcu u Kaštel Kambelovcu, koji su svojom kreativnošću i idejama zadali posla članovima stručnog žirija koji su morali izabrati najbolje. No, ipak je odlučeno da je najbolje jelo među profesionalcima pripremio gost iz Italije Francesco Tonetti, a među pučkim kuharima Kaštelanin Boško Ivković.

Prvenstvo svijeta u pripremanju jela od sipe i boba događanje je koje je u sklopu upravo započetog Kreativnog proljeća, organizirala JU Rera, Grad Kaštela, Turistička zajednica i klaster Zora.
Pozivu na natjecanje u pripremanju sipe i boba ove se godine odazvalo osam profesionalnih domaćih kuhara te jedan kuhar iz Italije, kao i nekolicina pučkih kuhara, odnosno kuhara amatera.
Organizatori su im pripremili sve potrebne namirnice te su profesionalci imali sat i po vremena da od njih stvore ukusno i kreativno jelo, a amaterima je ostavljeno pola sata više da pred žiri donesu pripremljeno jelo.

Profesionalni kuhari Edi Kodžoman, Lina Božan, Boris Poljak, Marin Pažanin, Francesco Tonetti, Mate Brković, Željko Taritaš, Antonio Pralija i Jure Patrlj tako su ovog dana pripremili Babinu sipu, Sipu s bobom, Zeleno – crnu fantaziju, Skalinadu, Marinirana sipa i sipu na palenti, A more mio, Okruglice od sipe s pestom od boba, Gulaš od sipe sa griz fantazijom te Sipu s ružmarinom, ciklom i motarom i bob, dok su kuhari amateri iz Cemexa, Željko Lešić te Boško Ivković iz KUD-a Ante Zaninović uglavnom pripremali tradicionalnu sipu i bob, ali i crno tijesto s raguom od sipe i pireom od boba.

Članovi žirija, uspješni hrvatski i slovenski kuhari Joža Oseli, Antun Nišević, Jure Mula i Pero Savanović te ravnateljica škole Braća Radić Marija Kezele, ocjenjivali su sve, od ideje, preko kreativnosti, okusa i mirisa, količine začina, tradicije, inovativnosti i prezentacije.

- Neki od kuhara bili su u potpunosti uspješni, neki djelomično, ali svi su dobro odradili temu, a to je sipa i bob. Bilo je puno varijacija i kreativnosti, ali važno je napomenuti da je bitno zadržati onaj djelić tradicije, koji mnogi mladi kuhari žele preskočiti u svom radu. Ovdje se pokazalo da tradicija ima svoju ulogu i možemo biti zadovoljni kušanim – kazao je član žirija Pero Savanović.

Nakon što su kušali sva jela, žiri je odlučio treće mjesto dodijeliti Borisu Poljaku i njegovom jelu pod nazivom Babina sipa, dok je drugo mjesto pripalo jedinoj ženi među kuharima ovog dana, Lini Božan i njenoj Zeleno-crnoj fantaziji. Jelo koje je najviše oduševilo žiri bilo je jelo imena A more mio koje je pripremio kuhar iz talijanskog Barija Francesco Tonetti.

- Glavni sastojci ovog jela su sipa i bob, vino primitivo, capocollo di martine franca, jedno zaštićeno talijansko jelo poput vaše budžole koje se proizvodi u jako malim količinama, suhe rajčice, keksići taralle te caciocavallo di grotta, sir koji nosi ovakav naziv jer se kaže da miriše po konjima, a sazrijeva u pećini – kratko nam je o sastojcima svog jela kazao Tonetti, kojem je ovog dana pomoć stigla od Adriane Console, s kojom je partner u zanimljivom poslu kojim se bave u Italiji, a riječ je o pripremi i prodaji ulične hrane no ne brze, već tradicijske talijanske hrane.

U konkurenciji amatera treće mjesto pripalo je kuharima Cemexa za tradicionalnu sipu i bob, Željko Lešić za slično jelo, ali pripravljeno na kambelovski način, osvojio je drugo mjesto, dok je najbolje bilo jelo Boška Ivkovića, koji je kuhao kao predstavnik KUD-a Ante Zaninović

- Radio sam crne raviole koje sam punio raguom od sipe na pireu od boba. Ideja mi je bila da povežem stara dalmatinska jela manistra s bobom i kaštelanske makarune u jedno suvremeno jelo – kratko nam je kazao Ivković, koji je odmah po proglašenju dobio i zanimljive ponude za rad u jednoj restaurantskoj kuhinji.

Pripremljena jela ovog dana, mogli su kušati tek rijetki jer se ipak radilo o natjecanju i malim količinama pripremljenih jela, no uskoro Kaštelane i njihove goste očekuje tradicionalna Fešta o boba, na kojoj će se pripremati cijeli niz zanimljivih jela od boba.
No, svi koji su u subotu ipak pristigli osjetiti atmosferu ovog natjecanja mogli su kušati cijeli niz proizvoda koje su prezentirali gosti iz talijanske regije Puglia, slane i marinirane inćune te maslinovo ulje, kojima ih je počastila braniteljska udruga Lintar i Cemex te kaštelanski kolač iz kuhinje obitelji Perišin, a sve se zalilo kaštelanskim vinima i talijanskim primitivom.

Foto: Ivana Topić i Dijana Putnik


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij