hren

KREATIVNO KAŠTELANSKO PROLJEĆE
Nakon što je krajem prošlog tjedna Kreativno proljeće službeno otvoreno predstavljanjem sedam tradicionalnih kaštelanskih jela, a potom i svjetskim natjecanjem u pripremanju jela od sipe i boba, prvi tjedan ove manifestacije, tematski posvećen gastronomiji i enologiji, započeo je Vinskim uvodnikom, na kojem je svoja vina predstavio kaštelanski vinar Ivan Kovač Matela.

U Matelinoj ponudi i prezentaciji vina, proizvedenima u njegovoj vinariji u Kaštel Sućurcu, u ponedjeljak navečer u Nadbiskupskom kaštelu nazočni su se mogli upoznati s cijelom paletom bijelih i crnih vina te opola.
Kušala se Babica, Plavac mali, Crljenak kaštelanski, Kaštelanski prošek,Plavac selekcija,  Pošip, Kaštelanski opolo, Maraština, Vlaška...

- Bog nas je stavio na ovaj prostor  i dao nam različite mogućnosti, a nama je puno lipo pa smo to uzeli zdravo za gotovo i malo smo se ulinili – kazao je Matela u uvodu.

- Koje vino nekome preporučiti? Sve ovisi od raspoloženja i situacije. Pa tako, ako je čovjek žedan i želi popiti malo vina za ugasiti tu žeđ, preporučam Babicu ili Plavac mali. Ako netko želi konzumirati vino, onako za gušt, sjesti i pomalo piti, preporučam tradiciju i Plavac selekciju. Vino je živa tvar i nema tu posebnih pravila. Kako sam kazao svako vino dobro je u pojedinim situacijama i raspoloženjima, a izbor ovisi i tome kakve okuse osoba preferira – savjetovao nas je ove večeri sućurački vinar.

Gosti večeri kušali su vina i nagradili svoje okusne pupoljke, a vina će moći kušati i na sljedećim Vinskim uvodnicima, na kojima će se, kako je sve informirao Srećko Radnić, jedan od organizatora, početkom svakog tjedna Kreativnog proljeća, imati prigodu predstaviti neki od uspješnih kaštelanskih vinara.

U nastavku ovog tjedna pred sudionicima Kreativnog proljeća je i natjecanje profesionalnih kuhara, u suradnji s pučkim kuharima, u pripremanju sedam jela koje će se održati u srednjoj školi Braća Radić. Za širu javnost i veći broj posjetitelja, bit će organizirano događanje "Kaštelanski žmuli i pjati - wine&food festival"  u poljoprivrednoj zadruzi u Kaštel Starom. Za tu prigodu profesionalni i pučki kuhari kuhat će zanimljiva jela, a svi zainteresirani imat će priliku kušati neka od njih.

Foto: Ivana Topić


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij