hren

ODRŽAN PRVI WINE AND FOOD FESTIVAL
I početak vikenda  u Kaštelima je protekao u znaku gastro tjedna Kreativnog proljeća pa je tako u prostoru PZ Kaštelacoop po prvi put održan wine and food festival  „Kaštelanski žmuli i pjati“, na kojem su profesionalni kuhari, između ostalih Joža Oseli i Antun Nišević te prvak svijeta u pripremanju jela od sipe i boba Boško Ivković, za goste festivala pripremali neka od najpoznatijih kaštelanskih jela, uz koje su svi mogli kušati i odlična kaštelanska vina.

- Ove smo večeri pripremili neka svakodnevna jela, ali i perjanice kaštelanske kuhinje pa su se tako pred gostima našli pašticada s domaćim njokima, polpete u toču sa špagetima, bob i sipa, dolce garbo s palentom, riba u savuri... Posebno se moram osvrnuti na pašticadu koja je bila odlična i domaće njoke. I ovom prilikom smo pokazali da kaštelanska gastronomija i gastronomska tradicija nije, kako neki znaju reći umrla, poprilično smo živi – kazao nam je dobro raspoloženi kuhar Antun Nišević, a da je pašticada s njokima bila „samo takva“ potvrdili su nam i posjetitelji, koji su i za ostala jela bili puni pohvala.

Za uvod u ovu gastro večer poslužena je domaća rogačuša i kaštelanski kolač, Uz glavna jela odlično je odgovarala i dobra kapljica, a to je ove večeri bilo više vrsta vina iz konoba uspješnih kaštelanskih vinara. Našla su se tu bijela vina, poput pošipa Ivice Milana, maraštine Vlade Perišina i vlaške Ivana Kovača Matele, niz kaštelanski crljenaka, a osim Matelinog i Perišinovog bili su tu i vina od crljenka kaštelanskog  iz konoba Nevena Vujine, Marina Milana i Jakova Bedalova, kao i Matelina babica kaštelanska te dobričić od Bedalova, Dilatum PZ Kaštelacoop i druga.

Sve koje je zanimalo saznati nešto više o ponuđenim vinima, s njihovim karakteristikama upoznao je Emil Novak.

- Reakcije onih koji su kušali vina, bile su izrazito pozitivne jer su sva vina izuzetnog kvaliteta, od bijelih vina koja impresioniraju svojim mirisima i okusima, naročito žene, do moćnih crljenaka koji odlično idu uz ovu ponuđenu spizu i s njom se vrlo dobro sljubljuju – rekao je Novak naglasivši da je među malobrojnim vrhunskim vinima od crljenka kaštelanskog koji se nalaze na tržištu, njih čak osam s područja Kaštela što je jedan od pokazatelja kvalitete kaštelanskih vina.

Gastro tjedan Kreativnog proljeća, završit će proglašenjem pobjednika natjecanja u pripremanju kaštelanskih jela, koje se zadnjih dana održavalo u srednjoj školi Braća Radić u Kaštel Štafiliću.

Foto: Ivana Topić


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij