hren

TRADICIJSKA JELA U KREATIVNOM PROLJEĆU
Sedam tradicionalnih kaštelanskih jela, mura, dolce garbo, pašticada, brudet od inćuna s kupusom, sipa i bob, polpete u šalši te inčuni i srdele u savuri, bili su okosnica događanja gastro tjedna Kreativnog proljeća pa su tako na natjecanju u kuhanju, koje se održalo u četvrtak i subotu u srednjoj školi Braća Radić u Kaštel Štafiliću, kuhari pripremali upravo ta jela.

Tijekom ta dva dana u pripremi šest jela, osim ribe u savuri, protiv gostujućeg chefa Jože Oselija natjecalo se šet kaštelanskih pučkih kuhara, Ivan Kovač Matela koji je pripremao muru, Ivan Grgantov Okac koji se uhvatio u koštac sa pašticadom, Željko Buotić Leše koji je pripremao polpete u šalši, Jakov Bedalov sa sipom i bobom te odnedavni prvak svijeta u pripremi jela od sipe i boba Boško Ivković koji je kuhao dolce garbo i brudet od inčuna sa slatkim kupusom.

Tko je svako od ovih jela skuhao bolje, pučki kuhar ili slovenski chef Oseli, odlučivao je tročlani žiri, koji su činili novinar i publicist Zlatko Gall, chef Antun Nišević te jedan od vodećih gastro blogera i poznavatelja mediteranske gastronomije Čedo Kovačević.

- Svako spremljeno jelo bilo je na visokoj razini i pučki kuhari pokazali su izuzetno znanje u pripremi ovih tradicionalnih jela. Svako od tih jela imalo je svoj šarm i specifične okuse, ali moramo priznati da je chef Joža Oseli bio apsolutno na visini zadatka pa nekako možemo zaključiti da je on ujedno i pobjednik ovog natjecanja, koji je vrhunski odradio posao. Isto tako, valja istaći da je tijekom ova dva dana malo „iskočio“ pučki kuhar Boško Ivković, pokazavši da se može kuhati prema tradicijskim receptima ali i napraviti neke značajne iskorake. Dobio je žiri jer je u tradicijska jela unio novine koje su pokazale da prati svjetske trendove u gastronomiji – kazao je na kraju natjecanja Zlatko Gall.

- Ako se osvrnemo na svako jelo, moram kazati da je Matela odlično pa i izvrsno pripremio muru, onako baš tradicijski, a odličnu muru pripremio je i chef Joža, ali za razliku od Matele njegova je bila, nekako školski točna. Jakov Bedalov pripremio je sipu i bob sa šampinjonima, koja je za mene bila primjer prave težačke spize, ono kad težak dođe iz polja, sjedne za stol, nalakti se i uživa u jednom vrhunskom jelu „na žlicu“ i pripremljeno baš prema tradiciji. Isto jelo koje je pripremio Oseli bilo je, da ga lakše opišem, profinjeno, pazio je na sitne detalje, jelo je i okusom i vizualno pokazalo da ga je kuhao svjetski priznati kuhar.
Taj iskorak prema modernom na ovom je natjecanju pokazao Boško Ivković, s nekoliko odličnih i zanimljivih komponenti, a posebno nas je dojmila njegova palenta sa bobom i koromačem, koja je bila prilog dolce garbo. Lešine polpete i Okčeva pašticada skuhane su upravo onako kako bi ih većina Kaštelana s guštom konzumirala. Naravno, naš gost i ova je jela pripremio bez zamjerke i za primjer načina kako to rade profesionalci – obrazložio je mišljenje žirija Čedo Kovačević.

A cijelo natjecanje, bez obzira koje je jelo bilo bolje pripremljeno, postiglo je svoj osnovni cilj, ukazati na svu ljepotu tradicijske gastronomije, koja u Kaštelima nije nestala već naprotiv, radi se na njenom unapređenju i prezentaciji široj publici.

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij