hren

U KAŠTEL SUĆURCU
U sklopu drugog tjedna Kreativnog proljeća u Kaštelima i događanja pod nazivom „Srijeda u ulici Kaštelanskog crljenka“, večeras, u srijedu 8. svibnja, s početkom u 20 sati, u Nadbiskupskom kaštelu u Kaštel Sućurcu održat će se predavanje na temu „Muzej na otvorenom“. Gost predavač je Željka Modrić Surina, ravnateljica Prirodoslovnog muzeja u Rijeci.

Predavanje će odgovoriti na neka od pitanja poput može li se  vrijedna baština predstaviti na otvorenom, dostupna svima, jednostavno i zabavno, bez opasnosti za njezinu sigurnost? Smanjujemo li joj tako ili povećavamo vrijednost? Što su živi muzeji, a što interpretacijski centri na otvorenom?

- Muzeji na otvorenom su poseban tip muzeja u kojima se izlaže na otvorenom, izvan muzejske zgrade. Prvi takvi muzeji osnovani su u skandinavskim zemljama krajem 19. stoljeća, odakle su se proširili cijelom Europom, Sjevernom Amerikom i čitavim svijetom. Dok su rani europski muzeji na otvorenom uglavnom predstavljali arhitekturu, sjevernoamerički muzeji na otvorenom fokusirali su se na predstavljanje svakodnevnog života i razvili u muzeje oživljene povijesti i žive muzeje. Danas se javlja čitav niz novih, zanimljivih oblika interpretacije baštine na otvorenom, poput izložbi skulptura integriranih s okolišem, interpretacijskih centara na otvorenom, ekomuzeja ili digitaliziranih predstavljanja baštine hibridnom stvarnošću. Na primjerima iz svijeta i Hrvatske upoznat ćemo najuspješnije primjere muzeja i interpretacijskih centara na otvorenom, baštinu kojom se bave te iskustva koja kreiraju za svoje posjetitelje te razmisliti možemo li i mi stvoriti nove sadržaje i iskustva na otvorenom – stoji u najavi predavanja.

Ulaz je za sve zainteresirane slobodan.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij