hren

ŠTO JE TO EU I ŠTO ONA ZNAČI
Dan Europe, 9. svibnja,  na poseban način obilježili su u srednjoj školi Braća Radić u Kaštel Štafiliću, a obilježavanje, koje se održalo u sklopu Kreativnog proljeća,  nosilo je naziv „Europa na pjatu“.

Učenici trećih i četvrtih razreda usmjerenja veterinarski tehničar svojim su kolegama pripremili zanimljivo predavanje o Europskoj uniji, a ususret nadolazećim izborima za EU parlament.
Što je to Europska unija, kako je složen njen sustav  i zašto je ona važna u svakodnevnom životu, neka su od pitanja na koje su učenici kroz predavanje željeli pronaći odgovore.

- Cilj predavanja i prezentacije je potaknuti  mlade da izađu na izbore jer svaki njihov glas mnogo znači, unatoč što oni misle poput mnogih u Hrvatskoj, da nije tako i da su oni samo jedna osoba i da njihov glas nije bitan. Glasati - to je naše pravo i naša dužnost prema društvu i prema sebi samima.
Predavanje ih je upoznalo i s time što nam znači Europska unija te što nam ona pruža, poput slobodne trgovine ili erasmus projekata.
Tako da je osnovni cilj svega ovoga potaknuti mlade na određenu samoinicijativu – kazala je maturantica Katarina Borić.

Budućim veterinarskim tehničarima u obilježavanju Dana Europe pridružili su se i učenici prehrambenih usmjerenja, koji su za ovu prigodu pripremili cijeli niz autohtonih jela iz više europskih država.

- Za Dan Europe pripremili smo nekoliko jela iz članica EU, koje su naši učenici imali priliku posjetiti. Pa je tu tako limun torta i quiche Lorraine iz Francuske, portugalski kolač od jabuke, štrudeli tipični za Njemačku i Italiju, naravno talijanska pizza i kiflići s limunom, poljski specijaliteti ... – nabrojala nam je profesorica Anđelka Prlić.

Sudionicima predavanja kratko se obratila i ravnateljica škole Marija Kezele te Marjan Dumanić iz Europe Direct  - EDIC za područje Splitsko-dalmatinske županije, koji su zajedno organiziralo ovo događanje.

Foto: SŠ Braća Radić


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij