hren

DRUŽENJE SRIJEDOM U ULICI KAŠTELANSKOG CRLJENKA
Učiniti određeni proizvod, uslugu ili aktivnost prepoznatljivima i samim tim povećati im vrijednost na tržištu, bila bi kratka definicija brendiranja, pojma koji se posljednjih godina aktualizirao i na području Kaštela. Cijeli niz proizvoda i aktivnosti u gradu podno Kozjaka spominje se u kontekstu brendiranja, no po prvi put Kaštela su dobila jedan uređeni plan brendiranja „Kaštelanskih sedam – Strateški plan brendiranja 7 atrakcija“, koji je predstavljen u sklopu „Srijede u ulici Kaštelanskog crljenka“.

- Na izradi ovog plana započeli smo raditi prije godinu dana, prvim razgovorima i diskusijama, nakon čega smo radili istraživanja među domaćim stanovništvom te među gostima. U skladu s rezultatima istraživanja pristupilo se odabiru glavnih atrakcija, njihovim posebnostima, vizualnom identitetu. Danas je strateški plan brendiranja sedam atrakcija na samom kraju izrade, a pred vama je prigodna mala brošura koja ukratko donosi najvažnije segmente iz plana. Napravljena je i knjiga standarda u kojoj, između ostalog,  postoje točni naputci na koji način i kako se može koristiti određeno znakovlje u okviru navedenih atrakcija  – kazao je u uvodu predstavljanja Luka Duboković iz agencije BBDO, koja je za javnu ustanovu Rera izradila plan.

A sedam atrakcija obuhvaćenih ovim planom brendiranja su kaštelanski kašteli, Kaštelanski crljenak, priča o Miljenku i Dobrili, kaštelanska gastronomija, stara maslina, kultura i sportske aktivnosti.
U svrhu brendiranja navedene su i brojne aktivnosti za svaku atrakciju pa su tako među predloženim aktivnostima ture brodom od kaštela do kaštela, ugostiteljska ponuda kaštelanskih tradicionalnih jela i kaštelanskog crljenka, vinska tura, romantična tura, kaštel ljubavi, suveniri vezani za Miljenka i Dobrilu, ali i bob i druge zanimljive elemente, šetnja do stare masline, ulje i suveniri od stare masline, klape pod prozorom, balet o Miljenku i Dobrili, odbojka na pijesku, organizacija SUP maratona i još cijeli niz drugih aktivnosti.

- Ovaj strateški plan nije zaključena priča, on je živ i može se uvijek nadopunjavati. U svaku od atrakcija mogu se uključiti i dodatne aktivnosti te lokacije, poput Biblijskog vrta, školskog botaničkog vrta i parkova – ustvrdio je Duboković, naglasivši da je za svaku atrakciju izrađen logotip, a svaku prati i jedna rečenica, kojoj je osnova kratka poruka „Kaštela wonderful seven“.

Ovom strateškom planu brendiranja podršku su dali i Grad Kaštela te Turistička zajednica Kaštela, a provedba plana nije u rukama samo nadležnih već svih stanovnika Kaštela, čulo se ove srijede u Nadbiskupskom kaštelu u Kaštel Sućurcu.

Uz predstavljanje strateškog plana brendiranja, Marijana Mišerda Bajić trebala je nazočnima ove srijede predstaviti projekt Perpetum baštine, odnosno njegove rezultate, no zbog bolesti morala je otkazati najavljeno predstavljanje.
Pomoćnik ravnatelja Rere, Srećko Radnić nazočne je tek kratko upoznao i podsjetio na osnovne karakteristike ovog projekta vrijednog 5,5 milijuna kuna, kojim se je iz strukturnih fondova EU financirala izrada dokumentacije potrebne kako bi se dobila financijska sredstva za realizaciju pojedinih projekata obnove vrijedne kulturne i povijesne baštine.
Projekt je upravo završen, a partneri u njemu su Muzej grada Kaštela, JU Rera, županijska Lučka uprava, Turistička zajednica Kaštela i društvo Bijaći.

- Projekt uređenja dokumentacije u svrhu obnove odnosi se na nekoliko objekata i lokaliteta. Obuhvaćeno je gradsko vlasništvo u Kaštilcu, odnosno Opatička kuća, Pučka kuća, kula i most, za što je izrađen geodetski snimak i ostala dokumentacija do građevinske dozvole. Tu je kula i ljetnikovac Cambi te uljara, za što je dokumentacija uglavnom postojala i ranije. Potom dvorac Vitturi koji će postati u potpunosti prostor Muzeja te su uređene manje preinake u dokumentaciji, prema kojoj će se urediti i adekvatno pristanište. Izrađena je dokumentacija prema kojoj će se na lokalitetu Malačka i Biranj oformiti arheološki park, izgraditi vidikovac, staklenik s autohtonim biljkama i drugi sadržaji. Osim dokumentacije za svaki od ovih pojedinih projekata izradila se i studijska dokumentacija, napravila se studija izvodljivosti te strateški plan brendiranja – dio je informacija koje je Radnić ove večeri prenio zainteresiranima.

Foto: Luka Ištuk


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij