hren

ČETIRI DOKUMENTARCA TIJEKOM DVA DANA
Kaštel Lukšić i dvorac Vitturi, u petak i subotu, 17. i 18. svibnja bit će domaćini sudionika Slow film festivala, koji se ove godine održava po prvi put, i to u sklopu Kreativnog proljeća u Kaštelima. Ove godine na festivalu će biti predstavljena četiri dokumentarna filma, a njihove projekcije u dvorcu Vitturi u navedenim danima započet će u 21 sat.

Odabir filmova, koje će svi zainteresirani moći pogledati tijekom ova dva dana, odradio je jedan od najpoznatijih hrvatskih televizijskih urednika, Đelo Hadžiselimović, koji će biti i gost i domaćin na festivalu.

U petak, 17. svibnja bit će prikazana dva filma i to u  21 sat „Noma“ Pierrea Deschampsa iz 2015. godine, u trajanju od nešto više od 80 minuta te u 22.45 sati film „Češki pivski rat“ iz 2014. godine u trajanju od  70 minuta.

„Noma: Moja savršena oluja“ kreativno je putovanje u misli Renéa Redzepija koji je uspio revolucionarizirati svijet gastronomije, izmisliti abecedu te rječnik koji je dodao novostvorenom pedigreu nordijske kuhinje. Njegova priča izgleda kao klasična bajka, no ispod polirane površine, pojavljuju se pukotine starih rana. Film prati Redzepija dok se bori obnoviti Nomu i osvojiti ponovo titulu najboljeg restorana na svijetu.
Priča o Češkoj kao državi poznatoj po svojoj povijesti,  umjetničkom životu i kulturi, ali i po svom pivu. Otkad su inozemne multinacionalne kompanije počele preuzimati glavne češke pivovare, u opasnost je došao tradicionalan način proizvodnje piva i nacionalni ponos koji pivo predstavlja. No, nisu svi spremni predati se bez borbe, dio je iz sadržaja „Češki pivski rat“.

U subotu, 18. svibnja na rasporedu u 21 sat je film "Kava za sve" iz 2017. godine, u kojem se tijekom 90 minuta priča o suspendiranom životu i milosrđu.

Subotnji drugi film, u 22.45 sati je  „Talijanska kuhinja osvaja Ameriku“, također iz 2017. godine u trajanju od  66 minuta, koji odgovara na pitanja kakva je povezanost hrane u New Yorku s Italijom? Možemo li govoriti o talijanskoj hrani izvan Italije? Odgovori stižu kroz iskaze brojnih ljudi diljem svijeta koji otkrivaju kako se talijanska hrana adaptirala u svijetu.

Ulaz za sve zainteresirane na projekcije je slobodan, a kako su nam kazali organizatori sve koji pristignu očekuju prave filmske poslastice.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij