hren

BAŠTINA KROZ TRADICIJU I LJUBAV
Kako interpretirati baštinu kroz priču, kako tu priču izgraditi i kako je promovirati te kako razvijati posebne oblike turizma,  pitanja su na koja su tijekom „Srijede u ulici Kaštelanskog crljenka“, okupljenima u dvorcu Vitturi nastojale odgovoriti Iva Silla, autorica i voditeljica kreativnih turističkih aktivnosti iz Zagreba, stručnjakinja  u turističkoj promociji i odnosima s javnošću te specijalist za promociju hrvatske interpretirane baštine Silvija Jacić, kao i Romana Lekić, pomoćnica dekana za studije turizma na visokoj školi Edward Bernays u Zagrebu.

Večer u dvorcu Vitturi prošla je, ne u predavanju gošći, već u razgovoru i diskusiji svih sudionika pa su informacije važne za ovu temu dobili i gosti i predavači.
Silla, Jacić i Lekić, na dobrim primjerima pojedinih gradova u Hrvatskoj, govorile su o važnosti prepoznavanja baštine i ljubavi prema njoj, kao i o važnosti stvaranja priče o toj baštini i pravilnoj prezentaciji te priče.

- Nekada u svom okružju svakodnevno prolazimo pored određenih stvari ili objekata ali nam se čini da nisu dovoljno atraktivni. Međutim, nekome drugom mogu biti i atraktivne i zanimljive, ako se o njima ispriča priča te je važno da onaj tko promovira tu priču dobro se upozna s tom mogućom atrakcijom – čulo se ove večeri.

Na tim pričama, kao najčešćem temelju posebnih oblika turizma, trebaju sudjelovati i pojedinci, ali što je najvažnije i cijele lokalne zajednice, uz puno ljubavi, koja se treba razvijati još kod djece u najranijoj dobi.
Ujedno je kazano  kako je baština živa i treba je njegovati, no da često neki projekti propadaju zbog nedostatka podrške i budžeta, ali i brojnosti određenih proizvoda te promjena interesa.

Kaštela, svojim zanimljivostima i posebno vrijednom baštinom, poput dvoraca i kaštela, Kozjaka, stare masline, kaštelanskog crljenka, tradicije, parkovne kulture, jedinstvenih vrtova i drugog, imaju značajan potencijal za stvaranje pravih priča o svim tim zanimljivostima, a samim time i za razvoj posebnih oblika turizma.
Više o interpretaciji baštine kroz priče i promocije baštinskih priča, zainteresirani će moći više saznati kroz izlaganja Romane Lekić, Ive Sille i Silvije Jacić na gospodarskom forumu već ovog četvrtka u dvorcu Vitturi, kao i na radionici koja će tog dana biti održana.

Foto: Luka Ištuk


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij