hren

„Antifašizam i povijesni revizionizam“ naziv je tribine koja se ovog petka održala u popunjenoj sali Doma hrvatskih branitelja u Kaštel Sućurcu, a među više desetaka sudionika, osim domaćina našli su se i gosti iz drugih gradova i mjesta Dalmacije.

Tribina je organizirana u sklopu projekta „Od pobjede do pobjede“, a organizator je bila Udruga antifašističkih boraca i antifašista Kaštela, uz podršku Ministarstva branitelja RH i uz suorganizaciju udruge VeDra.
Moderator tribine bio je politolog Zoran Radman, koji je u uvodu govorio o projektu „Od pobjede do pobjede“ te obrazložio razloge zbog čega je tema povijesnog revizionizma jedna od glavnih tema na tribini, naglasivši kako je razlog u sve češće prisutnim napadima na antifašistički pokret i antifašizam, dok s druge strane postoji pojava neofašističkih tendencija u cijeloj Europi, odnosno u domaćim okvirima pojava neoustaštva.
Predavači na tribini bili su doc.dr.sc. Hrvoje Klasić te prof.dr.sc. Tihomir Cipek.

- Povijesni revizionizam je dio akcija pojedinaca koji žele promijeniti povijest, odnosno vrijeme velike pobjede 1945. godine.  Radikalnih pojedinaca i grupa ima u svim država pa i kod nas Svi znamo da smo imali NDH, praktički zločinačku državu u kojoj su mnogi nedužni stradali, koja se nikada više ne smije ponoviti te stoga danas  nastojimo postići da ljudi žive u miru, uz poštivanje drugih. Dok to ne postignemo problema će uvijek biti – kazao je Klasić, koji je većinu svog predavanja usmjerio ka temama antifašizma, partizanskim jedinicama, Danu antifašizma i zašto ga je prvi predsjednik Franjo Tuđman ustanovio, a danas ga osporavaju te sličnim temama.

Tihomir Cipek u svom je izlaganju obradio teme revizionizma i totalitarizma te zloporabu pojma totalitarizam.

- Osnovna je teza da kad se odaje počast žrtvama određenog totalitarizma, onda treba govoriti o tom totalitarizmu, a ne se izgovarati i uspoređivati s drugim totalitarizmima – ustvrdio je Cipek te naglasio kako je važno razlikovati dobro od zla.

Kod sudionika tribine izabrane teme izazvale su zanimanje pa je cijelo događanje potrajalo znatno duže nego je bilo planirano, a sličnih događanja u organizaciji ABA Kaštela uskoro će biti još.

Foto: Luka Ištuk


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij