hren

ZBOG POVEĆANJA CIJENA BERBE I ISPODPROSJEČNOG URODA OČEKUJE SE RAST CIJENE ULJA
Sunčano vrijeme proteklih dana brojni maslinari iskoristili su kako bi započeli s berbomovogodišnjeg uroda, koji će prema prvim procjenama, biti daleko lošiji od onog prošlogodišnjeg, pa većina njih nema razloga za zadovoljstvo.

Sušno ljeto i visoke temperature ostavile su traga u svim dalmatinskim maslinicima, pa tako i onim kaštelanskim, gdje je urod, kako doznajemo, negdje i više nego prepolovljen, pa je za očekivati kako bi i cijene ulja ove godine mogle biti znatno više.

-  Urod je nažalost dosta lošiji, pogotovo u Donjim Kaštelima, no pravi razlog tome je što se prilikom cvjetanja plod nije toliko zametnuo, iako nije bilo nekakvih većih poteškoća tijekom godine, osim malo pred sam kraj maslinova muha – kaže nam Goran Pavlov, predsjednik udruge kaštelanskih maslinara „Mastrinka“, dodajući kako ovise o suncu i prirodi, jer se radi o ekstenzivnoj proizvodnji, i ove se godine jednostavno tako potrefilo.

Premda se često govori i piše kako je suša utjecala na lošiji prinos maslina, Pavlov naglašava kako u Kaštelima to ipak u ovoj godini nije slučaj, s obzirom da suša nije bila tolika da je bilo odbačenih plodova, čak je i bilo kiše, već jednostavno ploda nije ni bilo, nije se zametnulo u svibnju kad su masline cvjetale jer je pala kiša i cvijet se nije oplodio.

Stoga ne čudi što su mnogi nezadovoljni urodom u svojim maslinicima, koji je u većini njih daleko podbacio u odnosu na lani, dok je o kvaliteti ulja ipak još prerano govoriti.

- Sama kvaliteta je individualna, jer oni koji su na vrijeme zaštitili masline, imat će vrhunsko ulje, tko nije imat će malo lošije, ali neće biti problema kao prije kad smo imali veliki napad muhe ili svrdlaša jer je onda plod svima bio loš, a ove je godina prosječna po kvaliteti, ali je urod ispodprosječan - ističe Pavlov.

Goran Pavlov

Premda je traga na plodovima donekle ostavila i tuča početkom lipnja, koja je zahvatila dio Donjih Kaštela, maslinarima su na vrijeme upućene preporuke o zaštiti bakrom, a prvi čovjek „Mastrinke“ naglašava kako bi sada zbog kiša ljudi trebali pripaziti na paunovo oko.

-  Savjet svim maslinarima je poberite masline što prije, pognojite, pokosite travu i tretirajte stabla bakrom, jer uz kišu i sunce defolijacija je ozbiljan problem s obzirom da bez lišća maslina nema hrane pa je upravo ona jedna od bitnih stavki - napominje Pavlov.

Oni koji su krenuli, a neki čak već  i završili s berbom za ovu godinu zbog slabijeg uroda, ne kriju nezadovoljstvo, premda je situacija u Zagori ipak nešto bolja nego li u priobalju, a jedan od maslinika u kojem je urod ove godine čak dvostruko veći od lanjskog je onaj Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu u Kaštel Štafiliću, doznajemo u uljari „Katinac“ u Kaštel Starom, koja je svoja vrata otvorila prije nekoliko dana i za sada radi samo tijekom poslijepodneva.

- Prosječni randmani ove se godine kreću oko 12 posto, dok ih ima od osam do čak 16,5 posto, pa ne možemo govoriti tome da su lošiji, iako je sam urod i do osamdeset posto manji od lanjskog – govore nam u ovoj kaštelanskoj uljari.

Maslinarima kao i svake godine glavni problem predstavlja berba jer je ona najskuplji dio, posebice kad je urod slab kao ove godine, jer bereš, a nemaš za šta brati, kaže nam Pavlov, naglašavajući kako su cijene berača poskupile, pa vjeruje da će i to, uz lošiji urod, utjecati na povećanje cijene ulja.

Za kraj Pavlov ističe kako bi udruzi bilo jako interesantno doći do informacije koliko su maslinari plaćali branje i berače te koliki su bili prosječni urodi,  jer smatraju da bi u budućnosti trebali dogovarati radnu snagu i cijenu po kilogramu ubranog ploda.

- Ulazni podaci o tome tko je koliko plaćao berače, koliko ih je imao i koliki je bio prosječan urod pomogli bi nam da dobijemo uvid koliko jedan prosječni berač maslina bere, odnosno da možemo procijeniti koliko nas košta berač po kilogramu ubranog ploda – zaključuje, napominjući kako im svi oni koji žele s njima podijeliti te informacije mogu javiti na broj udruge 095/851-5482.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij