hren

Da su pojedini Kaštelani odgovorni prema svemu što se radi s kaštelanskom povijesnom i kulturnom baštinom, pokazuje i činjenica da često primamo primjedbe, upite, kritike i pohvale na pojedine projekte izgradnje ili obnove određenih povijesnih objekata, a jedan takav upit dobili smo i ovih dana.

Pitanje našeg čitatelja, čiji su podaci poznati redakciji, odnosi se na zakonitost radova na stambenom objektu unutar područja povijesne jezgre Kaštilca u Kaštel Gomilici, pri čemu čitatelj, uz dostavljene fotografije na kojima se vidi povijesni izgled, rezultati nekadašnjih radova  te trenutni radovi, kaže kako mu je neshvatljivo da stranac kupi nekretninu te je devastira.

Kako bi doznali izvode li se radovi prema zakonskim propisima, odnosno postoji li odobreni projekt obnove, pitanja smo uputili Konzervatorskom odjelu u Trogiru, koji su nam naveli kako za navedene radove postoje projekt i dozvole, a izvode li se isti prema tim dozvolama, utvrdit će se konzervatorskim nadzorom.

- Ovaj Odjel  provest će konzervatorski nadzor, no ne radi se o bespravnim radovima. Za obnovu Kaštilca postoji konzervatorska podloga u kojoj je obrađena svaka kuća. Za predmetne nekretnine, sukladno konzervatorskoj podlozi, ishođene su potvrde projekata i prethodna odobrenja. Ukoliko se u toku nadzora pokaže da je odstupljeno od dozvoljenih radova, mi ćemo dalje postupati – odgovorila nam je pročelnica Jasna Popović.

Isto pitanje uputili smo i građevinskom redarstvu gdje su nam također potvrdili da je riječ o radovima u skladu sa zakonskim propisima.

- Po dojavi građana, redari su izišli na teren i obavili kontrolni pregled nakon čega je utvrđeno da investitori obnavljaju objekt prema projektu tvrtke „TAG Split“, a uz suglasnost nadležnog konzervatorskog odjela Ministarstva kulture – stoji u njihovom odgovoru, u kojem su i nadodali da vrsta radova koji se izvode ne zahtijevaju postojanje obavijesne ploče o radovima, što je također naš čitatelj zamijetio kao nedostatak u cijeloj priči

Kako doznajemo,  u ovom trenutku određeni radovi na vanjskom dijelu objekta vezani su uz krovište te uz čišćnje fuga i većih zahvata na fasadi nema. Radove na objektu izvodi tvrtka licencirana od strane Ministarstva kulture.
Dalo bi se zaključiti da novi vlasnici objekta, a radi se o belgijskim građanima, sve radove izvode u skladu s dokumentacijom koju posjeduju, a ako određeni radovi izađu izvan okvira, Konzervatorski odjel poduzet će potrebne radnje.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij