hren

Prvi dio tjedna bit će natprosječno topao i kišovit, a od četvrtka ponovno svježije, ali bez prave zime. Sljedećih sedam dana u dijelovima srednje i južne Dalmacije može pasti novih stotinjak litara kiše po kvadratnom metru

Tek što smo se u nedjelju oprostili od jedne ciklone, već danas nam je sa zapada prišla nova, vrlo snažna atlantska ciklona koja posljednja dva dana velike probleme donosi sjeverozapadnoj Europi.

Danas će se nad sjevernom Italijom stvoriti sekundarni ciklonalni centar, a razlika između niskog tlaka zraka nad zapadnom Europom i visokog nad istočnom kod nas će donijeti iznimno vjetrovito vrijeme. Dalmacije bi u ponedjeljak poslijepodne tako mogla biti jedan od najvjetrovitijih dijelova starog kontinenta.

Cijeli novi tjedan donosi vrlo promjenjivo vrijeme. Prvi dio tjedna bit će natprosječno topao i kišovit, a od četvrtka ponovno svježije, ali bez prave zime. Sljedećih sedam dana u dijelovima srednje i južne Dalmacije može pasti novih stotinjak litara kiše po kvadratnom metru.

Danas nas očekuje pretežno oblačan dan. U početku će kiše biti malo ili nimalo, značajnije oborine očekuju se tek navečer kada može i zagrmjeti. Puhat će jako do olujno jugo, navečer oštro i lebić. Vjetar će na moru imati krajem dana udare do 130 km/h. Navečer se očekuje pojava ciklonalne plime i plavljenja nižih dijelova obale. Danu će osjetno zatopliti u odnosu na dane vikenda pa će najviše dnevne temperature zraka ponegdje uz obalu i na otocima biti oko 15 stupnjeva.

MeteoAlarm je izdao crveni stupanj upozorenja za cijeli Jadran zbog očekivanih udara vjetra do 130 km/h. Zbog vjetra i valova očekuju se veliki poremećaji u prometu morem, osobito popodne.

 

Utorak će biti promjenjiv uz izmjene sunčanih i oblačnih razdoblja. Povremeno će biti kiše, većinom u drugom dijelu dana. Ujutro umjereno dp pojačano jugo, navečer jak lebić. Toplo s najvišim dnevnim temperaturama većinom od 10 do 16°C.

Promjenjivo će biti i u srijedu, povremeno uz kišu koja će biti češća u prvom dijelu dana. Ujutro jugo i lebić, slabit će i navečer potpuno prestati. Danju toplo, prema večeri tek malo svježije.

Četvrtak (Stara godina) donosi pretežno oblačno vrijeme, povremeno uz kišu. Kiša će u planinama iznad 900 metara prijeći u snijeg. Postoji mogućnost da oborine prestanu tijekom večeri. Puhat će slaba tramontana. Bit će malo hladnije, od 7 do 13°C u najtoplijem dijelu dana.

U petak (Nova godina) je moguća samo prolazna stabilizacija, a nova obilnija kiša moguća je za vikend. U višim planinama padat će obilan snijeg.

Izvor: Dalmacijadanas.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij