hren

OD DONACIJA DO STRUČNIH PROCJENA
Kada smo s našim sugrađanima razgovarali o onima koji su se posebno uključili u priču o pomoći u potresu pogođenom stanovništvu Banije, nekoliko njih kazalo nam je kako ne smijemo preskočiti niti zaboraviti angažman kaštelanske obitelji Leko, ali ni statičara Ivana Banovića i njegovu obitelj. I nećemo ih ni zaboraviti ni preskočiti, jer su i oni zaslužili da im se svi skupa javno zahvalimo.

Marija i Antonio Leko u pomoć nastradalima uključili su se već prvog dana nakon potresa. U veoma kratkom vremenu  osigurali su pun kombi osnovnih potrepština za nastradale, koje su odvezli na Baniju. Nakon nekoliko dana napunili su i drugi kombi, koji je također brzo stigao do krajnjih korisnika pomoći.
Bilo je tu svega što je bilo potrebno, a o potrebama su doznali iz direktnih kontakata s ljudima na terenu. Uz osiguranu hranu, higijenske potrepštine i drugo, obitelj Leko nije se razmišljala niti o financijskim donacijama. Ujedno, osigurali su i kamp kućicu, a svoja vozila su dali na raspolaganje za  potrebe prijevoza. Jednostavno su znali da ljudima treba pomoć.

U cijelu priču uključili su i prijatelje i poznanike, ali i nepoznate sugrađane pa se različitim donacijama, među kojima su bile i peći, cerade i sve ostalo što je pojedinim obiteljima zatrebalo, napunjen i treći kombi, a krajem ovog tjedna  na put kreću i četvrti put.

- Ma nije to ništa za pisanje, ovakva reakcija je normalna u ovim uvjetima. I mnogi su se uključili, evo još uvijek donose donacije, nismo mi ništa posebno  - s osmijehom nam je kazala Marija, napomenuvši da kad već pišemo, spomenemo i Mihaela i Tonija koji su vozili kombije u unesrećeno područje.

Ni obitelj Banović iz Štafilića nije se previše mislila hoće li pomoći stanovnicima Banije pa kako su Ivanica i Ivan roditelji blizanaca, reklo bi se u narodu „najtanji su na dicu“, osigurali su vrijednu donaciju za prvorođenu bebu u Hrvatskoj, malenog Darisa.

Priča obitelji Banović i Banije nastavila se preko tate Ivana, magistra građevine sa splitskog Fakulteta za građevinarstvo, arhitekturu i geodeziju u Splitu, koji je zajedno s još jednim Kaštelaninom Antom Buzovom dio velike ekipe od tisuću arhitekata i inžinjera građevine, koji vrše pregled  oštećenja i uporabljivosti zgrada, ili kako jednostavno kažemo, statičara.

Tijekom približno pet dana Ivan i Ante, odazvavši se na poziv struke, radili su na pregledu tisuće objekata  u području Petrinje, Gline i Siska te okolnih mjesta. Iznimno zahtjevan  i odgovoran posao.

- Nakon viđenog samo mogu zaključiti da su najviše nastradali objekti  kod kojih je gradnja rađena manje kvalitetno, dok su manje oštećeni objekti kvalitetne i stručne gradnje, bez obzira na vrijeme kada su izgrađeni – jednostavno nam je objasnio Ivan.

Do sada je na Baniji prijavljeno za pregled više od 38 tisuća objekata, a pregledano ih je otprilike polovica. Za sada je Ivan završio svoj posao, no kao i većina ostalih koji su na svoj način pomagali ovom području i dalje je na raspolaganju, ako zatreba.

 

 

Foto: privatni albumi


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij