hren

Zbog nadolazećih obilnih oborina, ali topljenja velike količine snijega u planinama, krajem tjedna možemo očekivati nagli porast vodostaja.
Iza nas je vrlo hladno jutro koje je donijelo “minuse” većem dijelu Dalmacije. Prema podacima mreže postaja Pljusak.com, najhladnijih -12°C izmjereno je na Šabića stajama na Biokovu. Vrijedi napomenuti da su trenutno van funkcije postaje na Svetom Juri na Biokovu, kao i obje postaje na Dinari.

Ljubitovica u trogirskom zaleđu imala je čak -9°C u ranim jutarnjim satima. U Rudi se temperatura zraka spustila do -8°C, a slijede Promina, Vela Njiva i Gruda u Konavlima s -7°C, Zvjezdano selo Mosor, Trilj i Potravlja -6°C, Muć, Otok, Miljevci i Bilice -5°C…

Najniža zabilježena temperature zraka na obalnom području izmjerena je u Primoštenu (Supljak) čak -4°C, a u Vodicama -3°C. u Blatu na Korčuli izmjerena su -2°C. Najviša minimalna danas je izmjerena na Dugom otoku, +4°C.

Minimalne jutarnje temperature zraka 18.1.2021. (Pljusak.com)

Hladni val jučer je donio i snježne pahulje, a pravo iznenađenje dogodilo se sinoć u Dubrovniku gdje je padao gust snijeg u prolazno stvaranje snježnog pokrivača. Snijega ovaj tjedan više neće biti, a prema kraju tjedna stiže nam sve toplije i kišovitije vrijeme. Općenito, zbog nadolazećih obilnih oborina, ali topljenja velike količine snijega, krajem tjedna možemo očekivati nagli porast vodostaja.

Danas nas očekuje pretežno vedro vrijeme. Puhat će slaba, tek ponegdje umjerena bura. Najviše dnevne temperature zraka od 2 do 7°C.

Utorak će biti djelomično sunčan i stabilan. Krajem dana jače naoblačenje. Ujutro tiho ili slaba bura, danju slab vjetar s mora. Jutro hladno. Minimalne jutarnje temperature zraka u Zagori do -8 do -3°C, uz obalu i na otocima od -2 do 4°C. Najviše dnevne temperature većinom od 5 do 10°C.

U srijedu početak promjene vremena. Bit će umjereno do znatno oblačno, osobito u drugom dijelu dana uz povremenu slabu kišu, a najvišem gorju snijeg. Puhat će umjereno do pojačano jugo. Jutarnje temperature u umjerenom porastu, najviše dnevne od 7 do 13°C.

Pretežno oblačno, povremeno uz kišu bit će u četvrtak. Puhat će jako jugo s vrlo jakim udarima. Od jutra osjetno toplije, najviše dnevne temperature većinom do 10 do 15°C.

Oblačno s kišom, povremeno i pljuskovima s grmljavinom bit će u petak. Oborine će biti obilne pa će lokalno pasti preko 50 litara kiše po kvadratnom metru. U planinama izraženo topljenje snijega. Puhat će jako do vrlo jako oštro i lebić s olujnim udarima. Zbog vjetra i valova očekuju se problemi u prometu morem. Još toplije, najviše dnevne temperature od 13 do 17°C.

Niti vikend ne donosi stabilno vrijeme. U subotu vrlo promjenjivo. Izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja, a kiša i pljuskovi s grmljavinom bit će relativno česti. U planinama iznad 1500 metara nadmorske visine kiša će prijeći u obilan snijeg. Vjetar će mijenjati smjer, no dominirat će pulenat koji može imati vrlo jake udare. Podno Velebita ujutro jaka do olujna bura. Malo svježije s temperaturama većinom od 9 do 15°C.

Promjenjivo će biti i u nedjelju kada će povremeno biti kiše, pljuskova i grmljavine. Snježna granica trebala bi se do kraja dana spustiti na oko 1000 metara nadmorske visine. Vjetar umjeren, često će mijenjati smjer. Sredinom dana većinom od 7 do 12°C.

Izvor: Dalmacijadanas.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij