hren
 

KORONAKRIZA
ZAKLJUČAVANJE gospodarstva zbog pandemije koronavirusa hrvatsku je ekonomiju pogodilo teže nego većinu drugih u EU. Kako pokazuju novi podaci Eurostata, Hrvatska je u travnju spadala među članice EU s najvećim padom prometa u maloprodaji. 

Ako smo udaljeni 1,5 m, covid-19 nema mogućnost prelaska na drugu osobu. Da se svi toga pridržavamo, ne bi se širio

Planula je konoba 'Vilo moja' na Čiovu

Ponegdje je palo više od 150 litara kiše po kvadratnom metru, skoro 300 posto od mjesečnog prosjeka!

Pola milijuna kuna trebao je biti izvučeno iz EU projekta za romsko naselje u Dardi   

Mlađi muškarac koji se u Hrvatsku vratio iz Sjedinjenih Američkih Država zaražen koronavirusom stigao je u Zagreb prošle nedjelje 31. svibnja. U Croatia Airlinesu za tportal su potvrdili kako je zaraženi muškarac došao njihovim letom broj OU413 na liniji Frankfurt - Zagreb.

Odbor za građanske slobode Europskog parlamenta pozvao je zemlje članice EU-a da poduzmu potrebne korake za primanje Hrvatske, Bugarske i Rumunjske u šengenski prostor te na brzi povratak na normalno funkcioniranje kako bi se osigurala sloboda kretanja i podupro gospodarski oporavak.

IZLAZAK NA BIRALIŠTA
Neovisno o tome glasuju li u mjestu prebivališta, ili izvan njega, birači u Hrvatskoj će na izborni dan, 5. srpnja moći glasovati samo za liste izborne jedinice u kojoj imaju prijavljeno prebivalište, podsjeća Državno izborno povjerenstvo

Europska unija najavljuje da će osigurati okvir za određivanje zakonski propisanih minimalnih plaća i njihovo redovno ažuriranje u skladu s jasnim i stabilnim kriterijima.

JOŠ 130 MILIJARDI ZA OPORAVAK
Kako bi potaknule oživljavanje gospodarstva nakon epidemije, njemačke vlasti dogovorile su nove mjere, među kojima se nalaze šestomjesečno snižavanje osnovne stope PDV-a s 19 na 16 posto, izravna pomoć obiteljima od po 300 eura za svako dijete te niža cijena električne energije

UGOSTITELJI U PROBLEMU
Ugostiteljstvo je jedina djelatnost u kojoj je pad vrijednosti fiskaliziranih računa veći od pada broja izdanih računa. Na najavu ministra financija da će Porezna uprava istražiti o čemu je riječ, reagirali su ugostitelji. Ministar turizma Gari Capelli šalje oštru poruku onima koji namještaju promet kako bi dobili državne potpore.

Sud časti HDZ-a Šibensko-kninske županije ipak je u četvrtak poslijepodne isključio bivšu državnu tajnicu Josipu Rimac i kninskog gradskog vijećnika Marinka Tokmakčiju iz stranke, nakon što ih jutros nije htio isključiti već je zatražio dodatno obrazloženje i uvid u dokumentaciju.

Unatoč globalnoj pandemiji koronavirusa koja još uvijek snažno utječe na međunarodna turistička kretanja, Hrvatska se zbog odlične epidemiološke situacije na međunarodnom tržištu dodatno pozicionirala kao sigurna i poželjna turistička destinacija. Navedeno potvrđuju i brojne najave aviolinija koje će tijekom glavnih ljetnih mjeseci povezivati hrvatske destinacije s ključnim emitivnim tržištima. 

Za vrijeme radova u tunelu promet će se odvijati prometnicom oko Marjana

Prvog radnog dana u lipnju poslodavci su prijavili na mirovinsko osiguranje 1388 novozaposlenih radnika. Ukupan broj osiguranika na početku lipnja bio je milijun i 520 tisuća osoba, što je oko 6000 zaposlenih više nego krajem travnja, dok je karantena bila u punom jeku.

Prikazom korištenja besposadnih zrakoplovnih sustava „Orbiter 3“ na području šibenskog zaleđa u srijedu, 3. lipnja 2020. godine  Hrvatska vojska još jednom je potvrdila vrhunsku razinu spremnosti za nadolazeću Protupožarnu sezonu.

HRVATSKI TURIZAM
GRAĐANI Austrije i dalje moraju nakon povratka iz Hrvatske ići u karantenu ili pokazati negativan nalaz na koronavirus. Zato će mnogi od njih odustati od dolaska u Hrvatsku iako su nam upravo oni na trećem mjestu po broju dolazaka stranih turista. Rijetko tko si, naime, nakon godišnjeg još može priuštiti dva tjedna karantene.

NORMALIZACIJA
Nakon 15. lipnja se ukidaju upozorenja koja inače vrijede za zemlje u kojima vlada opasnost od terorizma ili ratnih sukoba.

Zbog odgovornosti za tu aferu smijenjeno je troje ljudi iz KBC-a

S obzirom na to da bi se granice između država članica EU trebale otvoriti od 15. lipnja, hrvatski je nacionalni prijevoznik pustio u prodaju karte prema nekoliko europskih destinacija iz Zagreba.

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij