hren

KORAK NAPRIJED
Grad Split je u sklopu EU-ova projekta REMEDIO dobio bespovratna financijska sredstva u iznosu od ukupno 267.500 eura za nabavu sustava javnih električnih bicikla i provođenje mjera energetske učinkovitosti, kazao nam je splitski dogradonačelnik Goran Kovačević.

Provedba projekta počet će početkom 2017. i trajat će trideset mjeseci (2,5 godine). Cilj je smanjenje emisije ugljikova dioksida na području preopterećenom gradskim prometom. Korištenje javnih električnih bicikla bit će besplatno do kraja trajanja projekta, najavio je Kovačević.

Projekt REMEDIO prijavljen je u studenom 2015. godine, a ugovor o provođenju bit će potpisan koncem 2016. godine u okviru programa Interreg Mediterranean koji spaja euoropske zemlje mediteranskog podneblja od Španjolske do Grčke.

Ukupna vrijednost projekta je 2.215.512,50 eura, a uz vodećeg partnera iz Italije, Agenciju za zaštitu okoliša regije Veneto (ARPAV) na projektu kao partneri uz Grad Split sudjeluju još Grad Treviso (Italija), Sveučilište Aristotel Solun (Grčka), Razvojna agencija Grada Soluna (Grčka), Instituto Superior Técnico Lisabon (Portugal), Grad Loures (Portugal), Sveučilište Sevilla (Španjolska), Grad Sevilla (Španjolska).

- Provedbom projekta REMEDIO želimo potaknuti korištenje novog načina javnog transporta koji je ekološki prihvatljiv i za korisnike pristupačan. Izuzetno smo ponosni što će grad Split ovim projektom stati uz bok ostalim svjetskim gradovima u kojem će građani imati priliku voziti se javnim električnim biciklima, a također ćemo sadržajno obogatiti i našu turističku ponudu.

- Koliko će bicikla biti postavljeno i na kojim lokacijama utvrdit će analiza stanja i studija koju ćemo napraviti tijekom 2017. godine, a godinu poslije sukladno zaključcima studije uvodimo sustav javnih električnih bicikla u promet. Ovakvim projektima svakako želimo poslati poruku javnosti da čuvamo okoliš, smanjujemo emisije stakleničkih plinova i doprinosimo ublažavanju klimatskih promjena, te podižemo kvalitetu života građana - ističe dogradonačelnik Kovačević.

Dodaje kako se kroz 2018. godinu očekuje mjerenje potencijala i unapređenje energetske učinkovitosti, kakvoće zraka, smanjenje buke, razvoj multimodalnog transporta i bolje horizontalne povezanosti kroz uvođenje sustava javnih električnih bicikla kao pilot projekta. Završno, u prvom dijelu 2019. godine, očekuje se transfer znanja i primjera dobre prakse između projektnih partnera kroz transnacionalne sastanke i radionice.

Integrirani sustav javnog prijevoza putem električnih bicikala uključuje: terminale sa solarnim pločama, elektromagnetski sustav zaključavanja, električne bicikle, pozivni centar, centralni servis i logistiku sustava.

Također će se provesti i analiza trenutnog stanja postojećih ograničenja za lokalnu implementaciju niskougljičnih transportnih rješenja. Razvit će se integrirani alat za modeliranje transportnih rješenja i gradskih planova uz simulacije sadašnjih i budućih scenarija i analizu rezultata, informiraju u Gradu Splitu.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (3)

 • (Gost_6234)

  Ajme nama: ne znamo se ponašat u prometu, a sad će gladuši i muktaši zasist na tuđe bicikle i vozit di se može i ne može. A u glavnom se ne može i to iz više razloga:
  1. Split je primorski grad, poluotok na nekoliko uzvisina i kamo god krenija, čeka te yebena uzbrdica, šta je za bicikliste ajme, a za ostale sudionike u prometu usporavanje i stvaranje nepotrebnih gužvi.
  2, Split nema sustav kvalitetnih trotoara, a pogotovo nema prostora za biciklističke staze, šta povlači ponovno pitanje usporavanja odvijanja prometa radi bicikli, a i u pitanju je sigurnost kako biciklista, tako i pješaka
  3. Split je po menatalitetu bija mediteran sa svim svojim vrlionama i manama, a danas je visoko povlaščen i ruraliziran, tako da jednostavno nije podesan za ništa šta traži pristojnost i uvažavanje drugoga i drukčijega. Tako i u prometu: svak skače na svakoga, a biciklisti su najgori jer su brži a time i opasniji od pješaka, ali sporiji od motorista pa ne mogu uteć od ekscesa.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_6234)

  oko 4 godina prije
 • gost (Gost_605)

  Odgovara: # 408991

  1. Zato se napravi infrastruktura gdje su nagibi manji pa se može ,a ako ti ne mozes ni ne moras.
  2. biciklisti su promet i dio prometa. Sve se može integrirat i rijesit sa voljom kao sto rijesavas problem kada imas puno automobila pa ulazes milijarde da bi nekako funkcionirali
  3.Vozaci su prosli skolu voznje radi opasnosti koju predstavljaju motorna vozila prema pjesacima i biciklistima.
  Onima koji nisu u mogucnosti bilo zbog tjelesnih ili mentalnih poteskoca sudjelova u prometu na siguran nacin treba uzeti dozvolu pa ce sve biti u redu.

  oko 4 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij