hren

BURIĆ KAO VODIĆ KROZ POVIJEST
U sklopu manifestacije Kreativno proljeće održano je sinoć u dvorcu Vitturi predavanje dr. sc. Tonča Burića pod nazivom „Kaštela prije Kaštela“ . Tijekom predavanja je Burić, inače arheolog, jedan od najvećih poznavatelja srednjeg vijeka na ovim prostorima i dugogodišnji kustos u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu, govorio o srednjovjekovnoj povijesti ovog prostora i najvažnijim arheološkim nalazištima.

Predavanje je započeo kratkim povijesnim okvirom, a nastavio je s pojedinačnim lokalitetima koji su obilježili srednjovjekovnu kulturu Kaštela. Na južnim padinama Kozjaka nastala su brojna naselja kao što su Babe, Žestin, Špiljan, Radun, Ostrog, Kruševik i dr.  Najvažnije nalazište je selo  Baba lokva u Planom, vrlo vrijedan pronalazak čak i na državnoj razini. Selo je bilo granična točka između Osmanskog carstva i Venecije i nalazilo se u blizini jedne „babe-lokve“ koja je služila za napajanje stoke i opskrbu sela vodom, a po kojoj je selo dobilo ime. Baba je zapravo poganski toponim, koji označava jedno mitsko biće. Pretpostavlja se da je selo napušteno krajem 16. stoljeća pred najezdom Turaka. Na temelju pronađene kuće može se pretpostaviti kako su izgledale i ostale kuće u drugim naseljima tog vremena. Na istom lokalitetu pronađeno je i najstarije gumno, ne samo u Kaštelima, nego i šire.

 Od naselja je najveće značenje imalo selo Ostrog iznad Kaštel Lukšića.  „Ostrog je imao najstariju utvrdu s karakterističnom branič kulom. Tu su živjeli tzv. didići, slobodno seljaštvo. 1226. je za nas osobito tužan događaj jer su tada Splićani i Trogirani napali Ostrog, zapalili crkvu i uništili groblje, a didiće odveli u zatočeništvo“ kazao je Burić

U naseljima su se nalazile crkvice i groblja na kojima su pronađeni brojni uporabni predmeti poput suđa i starohrvatskog nakita, a neke od tih lokacija su i dan danas djelomično sačuvane. Osobito se izdvajaju crkva sv. Marte, sv. Jurja u Rudinama, sv. Jurja od Putalja i sv. Jurja od Raduna.

- To područje je još poprilično neistraženo, zapravo smo tek na početku. Preostaje nam otkriti još sigurno barem 40 groblja – napomenuo je Burić.

Na kraju je Burić podsjetio prisutne na važnost istraživanja kaštelanskih srednjovjekovnih nalazišta, te potrebu za prenošenjem znanja, osobito mladim generacijama, jer, kako je kazao, nema koristi od čuvanja znanja samo za sebe.

Foto: Luka Ištuk (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij