hren

PREDAVANJE POVJESNIČARKE UMJETNOSTI, ANKICE BABIN DUGOGODIŠNJE RAVNATELJICE KAŠTELANSKOG MUZEJA
Posljednje predavanje vezano uz kaštelansku kulturnu baštinu održano je u petak u Nadbiskupskom kaštelu u Sućurcu kojeg je pripremila, povjesničarka umjetnosti Ankica Babin i dugogodišnja ravnateljica Muzeja grada Kaštela. Nakon predavanja posjetitelji su imali priliku ići na izlet brodom duž kaštelanske obale. Ciklus od tri predavanja koja su se održala u sklopu manifestacije „Kreativno proljeće“ organizirali su Muzej grada Kaštela u suradnji sa Turističkom zajednicom i gradom Kaštela. Uz domaćina, ravnatelja kaštelanskog Muzeja Ivana Šutu te ravnateljicu TZ Kaštela Nadu Maršić, na predavanju je sudjelovala i kaštelanska dogradonačelnica Jadranka Matok-Bosančić.

Autorica predavanja Ankica Babin govorila je ponajprije, općenito o bogatoj kulturnoj baštini Kaštela. O prostoru koji ima izraziti povijesni karakter jer je kontinuirano naseljen od prapovijesti do danas. Babin je detaljno predstavila i kulturne itinerare koji bi se mogli realizirati na području grada Kaštela, a koji bi bili kulturna atrakcija. To su itinerer Putovima neandertalca, Tragom hrvatske državnosti i antički lokalitet Resnik kao turistički proizvod u obliku arheološkog parka. Realizacija predloženih kulturno-turističkih proizvoda na području grada Kaštela moguća je realizirati samo uz suradnju svih relevantnih institucija – istaknula je Babin.

- Imali bi aktivnu ulogu sudjelovanja u životu lokaliteta jer „ kulturni“ turisti trebaju, zapravo sudjelovati u životu lokaliteta, u zajednici u koju dolaze i to je ono što njih najviše i privlači. Sudjelovali bi u radu radionica u kojima bi se izrađivali keramički predmeti po uzoru na pronađene. Pripravljala bi se jela antičke kuhinje, upoznali bi se s antičkom odjećom i načinom života što iziskuje opremanje jedne kuće u antičkom stilu. Povezivanje s hotelskim kompleksom Resnik u smislu otvaranja antičke taverne i to bi bilo izravno povezivanje s turističkom privredom – ispričala je Babin.

-Jedan od itinerera je i Mujina pećina, najstarije prebivalište čovjeka na prostoru između Trogira i Splita. Istraživanja su iznjedrila bogate arheološke nalaze koji pripadaju kulturi iz vremena neandertalskog čovjeka. Lokalitet je jedan od najbolje istraženih u Hrvatskoj, što je i temeljna odrednica za njegovu vrhunsku prezentaciju turistima- rekla je Babin.

- Kad netko pokazuje interes za baštinu to nam može biti na ponos i ovo sve što radi Turistička zajednica s materijalnom i nematerijalnom baštinom, jer Miljenko i Dobrila već postaju zaštitni znak Kaštela. Ta se priča može fantastično proširiti i na Rušinac i na crkvicu u kojoj su vjenčani, a ne samo da se svede na kazališnu predstavu- rekla je Babin i dodala da su to koraci koje treba napraviti jer su i oni u Muzeju napravili velike korake istraživanjem lokaliteta.

Nakon predavanja o kulturnoj baštini Kaštela, ravnateljica TZ Kaštela Nada Maršić sve prisutne je pozvala na izlet brodom, kako bi Kaštela vidjeli i s morske strane. Tim povodom i Ankica Babin je dala nekoliko savjeta.

- Ono što će te vi sada doživjeti na brodu će biti nezaboravno, ako se koncentrirate na ovo o čemu smo govorili, a vodič je sigurno taj koji će vas uputiti. Ja bih vas uputila na pogled prema Kozjaku, prema tim Ilirskim gradinama. Jedna od najvećih je sv. Ivan iznad Kaštel Lukšića, a kad vam pogled ide prema dolje na to bujno zelenilo, vidjet će te ostatke tih župnih crkava gdje su nekad bila starohrvatska sela. Potom se pogled spušta uz more gdje imate predivne zvonike naših kaštelanskih crkava koje označavaju kaštelanske jezgre te na krajnjem zapadu su Sikuli, antička luka – zaključila je babin i dodala kako i Sućurac možemo nazvati antičkom lukom.

Na izlet se krenulo povijesnim trabakulom “Rižana“, koji je star 130 godina, restauriran je i idealan je za ovakvu priliku. Krenulo se od Barbarinca u Sućurcu do arheološkog lokaliteta Sikuli i natrag uz vodiča Mislava Luketina, dok je Sikule predstavio Ivan Šuta.

Foto: Ante Majić (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij