hren

 


UVOD U DOGAĐANJIMA BOGATIH SEDAM TJEDANA
Treću godinu zaredom, JU Rera, Grad Kaštela i kaštelanska Turistička zajednica, a od ove godine i klaster Zora, u Kaštelima organiziraju manifestaciju pod nazivom Kreativno proljeće, koja je u petak navečer službeno otvorena u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću.

Kreativno proljeće donosi sedam tematskih tjedana s nizom događanja u imaginarnoj ulici Kaštelanskog crljenka, a prvi tjedan posvećen je gastronomiji. Tako je i ova prva večer prošla u znaku mirisa i okusa kaštelanskih jela i vina. I to ne bilo kakvih jela i vina, već pripremanju i kušanju sedam starih kaštelanskih jela i vinima od kaštelanskog crljenka.

- Za ovu prvu  večer izabrali smo predstaviti za svako naše mjesto jedno tradicionalno, staro jelo. Tako večeras imamo za Sućurac punjenu muru ili gulišnjak,  za Gomilicu inćun pod limunom i srdele na savuru, za Kambelovac sipu i bob, za Lukšić kaštelansku pašticadu s njokima, za Stari brudet od gavuna sa slatkim kupusom, za Novi kaštelanski dolće garbo s purom te za Štafilić polpete u šalši od poma. Vjerujem da su svi koji su stigli na ovo otvaranje zadovoljni onim što smo pripremili, kao i vinima od kaštelanskog crljenka koje su nam večeras donijeli uspješni kaštelanski vinari – nabrojio nam je ponuđeno ove večeri, pomoćnik ravnatelja Rere Srećko Radnić.

Sva jela koja su se mogla kušati pripremile su vrijedne ruke djelatnika i učenika srednje škole Braća Radić, koji su u pripremu utrošili puna dva dana.

- Drago nam je što smo mogli biti dio ovog događanja i mogu reći da smo jednostavno uživali u pripremi ovih tradicionalnih jela po staroj recepturi – kratko nam je kazala Anđelka Prlić.

 

A za recepte je ovog puta bio zaslužan novinar i poznavatelj tradicionalne kaštelanske kuhinje Zlatko Gall, koji ih je objedinio u maloj knjižici recepata.

- Svako od ovih sedam jela dobro je poznato u Kaštelima i zaslužuje pažnju. Ovo su jela koje je svatko nekada mogao kuhati doma, a i danas se mogu kuhati, i to ne samo doma, nego i u restoranima. Riječ je o osnovnim namirnicama koje možete pronaći na svakom pazaru ili jednostavno u prirodi i nisu nam potrebni neki fensi-šmesi začini. Dio ovih jela vratio me je s nostalgijom u doba mog djetinjstva i kuhinju moje pokojne babe, a posebno punjena mura, odnosno janjeći dropčić punjen s povrćem i kuhan u juhi s dodatkom pršuta za gušt – prisjetio se okusa svog djetinjstva Zlatko Gall, koji je osim predstavljenih jela prisjetio se i kaštradine s raštikom, suhog mesa s orzom i fažolom, kaštelanskih janjećih tripica, pivca u crljenku s njokima, rižota od kućica i brbavice, kaštelanskog kolača koji se i ove večeri našao na stolu te još toga.

- Ovo što se dogodilo zadnjih dvadeset godina s kaštelanskim vinima, to je pravo čudo. Po mom nepcu, kaštelanski crljenak zaslužuje biti u samom vrhu produkcije crljenka, tribidraga ili kako ga god netko nazivao i najbolji kaštelanski crljenci mogu ići uz bok vrhunskom primitivu iz Puglie ili kalifornijskom zinfandelu – osvrnuo se Gall i na kvalitetu kaštelanskih vina.

Da su predstavljena jela ove večeri, kao i vina, bili vrhunskih okusa i doživljaja, potvrdili su nam svi koji su ih kušali, kao i kuhar Antun Nišević, koji je pohvalio sve one koji su sudjelovali u pripremi ove večeri, navodeći je kao primjer ugostiteljsko-turističke ponude koja treba biti smjernica za razvoj gospodarstva, posebno turizma.

Naravno cijela večer imala je i svoj službeni dio u kojem su o realizaciji Kreativnog proljeća i njegovom značaju za turističku predsezonu govorili dogradonačelnica Jadranka Matok Bosančić, direktorica Turističke zajednice Nada Maršić, kao i držvni tajnik u Ministarstvu turizma Toni Glavina, koji je cijelu manifestaciju i službeno otvorio.

A u neslužbenom dijelu, uz degustaciju jela i vina, nije nedostajalo ni pjesme i plesa, za koji su se pobrinuli članovi KUD-a Ante Zaninović te gosti iz talijanske regije Puglia, koji u Kaštelima borave kao prijatelji i suradnici u nekoliko zajedničkih projekata s JU Rera.

Foto: Ivana Topić


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij