hren

SLOW FILM FESTIVAL
Publika koja je u petak navečer stigla u dvorac Vitturi, iz ovog lukšićkog dvorca  na sto minuta preselila se u Dansku i Kopenhagen te posjetila jedan od najboljih svjetskih restorana, Nomu Renea Redzepia.

„Noma: Moja savršena oluja“ naziv je filma kojim je službeno otvoren Slow film festival, a u ovom odličnom dokumentarcu  Pierrea Deschampsa ispričana je priča iz svijeta gastronomije i života Renea Redzepia , koji zadnjih godina vlada kraljevstvom moderne kuhinje. Iako izgleda kao prava bajka, ova priča nosi i neka posrtanja i padove. Četvrta titula najboljeg restorana na svijetu je na dohvat ruke, no mogu li je dohvatiti?

Projekcija ovog filma održana je u atriju dvorca Vitturi, a nešto niža večernja temperatura zraka i nepripremljenost dijela publike u odnosu na prethodno sunčano vrijeme, navele su organizatore ovog festivala, da donesu odluku kako se drugi najavljeni film neće prikazati ove večeri, a radilo se o filmu  „Češki pivski rat“.
No, unatoč tome, razloga za nezadovoljstvo nije bilo, jer je Noma ispunila sva očekivanja.

Među publikom ove je večeri bio i glavni izbornik festivala, eminentni TV urednik Đelo Hadžiselimović.

- Sretan sam što sam ovdje i što sam imao priliku odabrati filmove koji će se jako lijepo uklopiti u sva ova događanja tijekom sedam tjedana Kreativnog proljeća u Kaštelima. Filmovi koje Kaštelani imaju priliku vidjeti na ovom festivalu govore uglavnom o gastronomiji, jednom „sporom i punom“ naćinu života. Osim tema filmova, glavni kriterij za odabir bio je njihova kvaliteta i mogu reći da se u Kaštelima ova dva dana prikazuju odlični dokumentarni filmovi – kazao je Đelo Hadžiselimović.

A večeras, u subotu, 18. svibnja na rasporedu u 21 sat je film "Kava za sve" iz 2017. godine, u trajanju od 90 minuta, koji govori, kako mu i naslov kaže, o kavi.  Nakon kave publika će moći zaviriti u neke svjetske kuhinje tijekom 66 minuta trajanja  drugog filma na programu,  „Talijanska kuhinja osvaja Ameriku“.

Ovisno o vremenskim prilikama projekcije će se održati u zatvorenom ili na otvorenom prostoru dvorca Vitturi pa su organizatori pozvali Kaštelane koji žele subotnju večer provesti na nešto drugačiji način od uobičajenog da im se pridruže i zajedno pogledaju neke od najboljih svjetskih dokumentaraca nastalih zadnjih godina.

Ulaz za sve je slobodan.

Foto: Luka Ištuk


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij