hren

BLAGDANSKI BLUES
Je li i vama poznat osjećaj tjeskobe u periodu preplavljenom sladunjavim reklamama i srećom na svakom koraku?

Praznici mogu na površinu iznijeti mnoštvo osjećaja: nostalgija za maminim receptom za puretinu, radost kad vidite nasmijana lica svoje obitelji (čak i preko Zooma), gorko-slatke misli o prošlim Novim godinama, usamljenost ili čak tugu. Ako se tijekom blagdana osjećate tužno, niste sami. No, postoje jednostavne stvari koje možete učiniti da biste se nosili s tim što bi moglo olakšati rješavanje svjetlucavih svjetla.

Praznici mogu poslužiti kao snažan podsjetnik da stvari u našem životu nisu baš onakve kakve želimo da jesu ili očekujemo. Možemo osjetiti širok spektar emocija, uključujući čežnju, žaljenje, bijes, tuga i depresija.

Dajte sebi dopuštenje da osjećate

Neriješeni osjećaji koje praznici mogu izazvati su razumljivi. Možda ste doživjeli gubitak koji postaje posebno težak u ovo doba godine ili vas financijska očekivanja čine rastresenim ili samokritičnima. Ovih blagdana možda nećete moći osobno vidjeti one koje volite. Važno je, prije svega, dati sebi dopuštenje da osjećate tugu.

Ostanite prizemljeni i fokusirani na sadašnjost kad vas počnu stizati stara sjećanja, žaljenja, čežnje ili teške emocije. Pokušajte ostati povezani s mirom sadašnjeg trenutka, preporučuje Bustle.

Ali pripazite na usporedbe

U ovo doba godine lako možete skliznuti u uspoređivanje s drugima. Preporučuje se odvikavanje od uspoređivanja i očajavanja. Vidimo slike obitelji kako se zajedno smiju u ručno izrađenim podudarnim džemperima i zafrkancijama ili super ljupkim parovima. I premda sami imamo dobre obitelji ili partnere, teško je opravdati postavljenu sliku.

Pokušajte se suočiti s vlastitim osjećajima očaja zbog uspoređivanja bilo na društvenim mrežama, u razgovoru ili samo u vlastitoj glavi dok prolazite pored poklona u trgovini.

Briga o sebi je ključna

Izolacija nešto što želite izbjeći kada se bavite tugom ili simptomima depresije. Kad ljudi postanu tužni i depresivni, oni se žele izolirati, a to samo pogoršava ove simptome. Ravnoteža je ključna, pa tako i provođenje plana samopomoći. To podrazumijeva stvari poput spavanja, hrane, dijeljenje s prijateljima, stvari zbog kojih se osjećate opušteno i sretno i barem 30 minuta sunčeve svjetlosti dnevno.

Isprobajte nešto novo

Može biti korisno ako započnete stvarati vlastite tradicije i učiniti praznike nečim u čemu možete uživati. Možda se ne uklapate u tradicionalne standarde ili očekivanja za sezonu. Možda uopće ne slavite ili sami putujete. Najvažnije je to što stvarate neko značenje na temelju onoga u čemu uživate i donosi malo mira, ako ne i sreće.

To putovanje 2020. možda samo ide na drugu stranu vašeg susjedstva, ali svejedno može pomoći. Ako se čini da se vaši osjećaji pogoršavaju ili utječu na stvari poput vašeg apetita i sposobnosti spavanja, pokušajte potražiti stručnu pomoć kad god možete.

Iako razdoblje odmora može iznjedriti sve vrste negativnih emocija, stručnjaci kažu da je dobro postaviti brigu o sebi kao prioritet. Smatrajte to vašim blagdanskim poklonom.

Izvor: Novilist.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij