hren

VRIJEME JE ZA PROMJENU
Na kartama koje se i danas koriste u učionicama, mnoštvo je pogrešaka i iskrivljenja

Karta svijeta kakvu svi pamtimo još od školskih dana i kakva se i dan-danas koristi, stvorena je prije gotovo pet stoljeća, točnije, 1569. godine, za nju je zaslužan flamanski kartograf i geograf Gerardus Mercator. Međutim, način na koji njegova karta prikazuje našu Zemlju - jednostavno je pogrešan.

Na toj karti, koja se i danas koristi u učionicama, mnoštvo je pogrešaka i zabluda, od prikaza kontinenata i njihove stvarne veličine do toga da je sami geografski položaj nekih kontinenata također prikazan potpuno krivo. No, je li njena originalna svrha ipak bila malo drugačija?

''Većina ljudi ne razmišlja na prvu da je Zemlja zapravo sfera. Kada promatrate Zemlju iz različitih kuteva u svemiru, dobit ćete i drugačiji pogled na Zemlju; države su u drugačijem redoslijedu od onog kojega vidimo na standardnim kartama'', rekla je za ABC Australia kartografkinja Chandra Jayasuriya sa Sveučilišta u Melbourneu. 

Svrha Mercatorove cilindrične kartografske projekcije bila je nautičke prirode: pomoći pomorcima u navigaciji. ''Nikada nije bila svrha da točno prikaže veličine država'', kazala je Jayasuriya.

Mercatorova karta je, kaže Jayasuriya, ''ekstremno loša'' u prikazivanju relativne veličine zemalja. ''Zato je Grendland, koji je u stvarnosti 14 puta manji od Afrike, na Mercatorovoj karti prikazan iste veličine kao Afrika'', rekla je.

Moderne karte

Grenland izgleda veći i od Južne Amerike, no i to je obmana. Južna Amerika u stvarnosti je devet puta veća od Grenlanda.

No, bilo je napora da se Zemlja na kartama ipak prikaže što vjerodostojnije. 2016. godine, najprestižniju nagradu za dizajn u Japanu - The Good Design Award, dobio je japanski arhitekt i umjetnik Hajime Narakuwa koji je razvio novi način prikaza svijeta na pravokutnoj površini, a pritom je ostao vjeran stvarnim proporcijama kontinenata i oceana. Razvio je kartu svijeta pod nazivom The AuthaGraph.


(Izvor: AuthaGraph)

Inovativnom metodom mapiranja stvorena je nova karta tako da je sferna površina jednako podijeljena na 96 trokuta, prebačena u tetraedar, a uz to su očuvane proporcije površina. 


(Izvor: AuthaGraph)

Karte u školama i učionicama

No, unatoč novim mapama i pokušajima da se Zemlja vjerodostojno prikaže u dvodimenzionalnom prostoru, u školama se još uvijek koriste one stare - kako u svijetu, tako i u našoj zemlji.

U Hrvatskoj je donesen Kurikulum geografije za osnovne škole i gimnazije, udžbenici su odobreni za 5. i 6. razred, a do 15. siječnja bio je otvoren i Javni poziv za podnošenje prijave za odobravanje korištenja udžbenika u školi i uvrštavanju udžbenika u Katalog odobrenih udžbenika za šk. god. 2021./2022.

Atlasi i geografske karte su drugi obrazovni materijal koji odobrava Agencija za odgoj i obrazovanje, ali oni također ne donose odluke o tome kako bi se eventualno trebala prikazivati Zemlja na kartama, kažu nam iz Ministarstva znanosti i obrazovanja. 

Pogrešaka u prikazu svijeta u dvodimenzionalnom prostoru uvijek će biti, stoga nijedna karta neće biti strogo precizna, no greška stara 460 godina možda bi ipak mogla već biti ispravljena.

U međuvremenu, dok se u učionicama diljem svijeta ne počnu koristiti novije, poboljšane karte, na raspolaganju je dobri, stari globus. A ako želite pak usporediti veličine zemalja s drugim zemljama, to možete pogledati ovdje.

Izvor : Rtl.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij