hren

Ne postoji neki magični napitak koji će otopiti višak kilograma, no, neka pića mogu vam pomoći u tome. Dokazano je da je zeleni čaj učinkovit u gubitku kilograma. Zeleni čaj je povezan s nizom zdravstvenih prednosti. Ovaj napitak ubrzava metabolizam i pomaže u gubitku kilograma zahvaljujući velikoj količini polifenola, biljnog sastojka koji je povezan s nizom zdravstvenih blagodati, poput ublažavanja upala i mršavljenja.

Osim toga, zeleni čaj je bogat i antioksidansom epigalokatehin-3-galat, poznatiji kao EGCG. Antioksidansi štite stanice i molekule od štete koju mogu uzrokovati slobodni radikali.

- EGCG pojačava metaboličku aktivnost može spriječiti nakupljanje kilograma te može pomoći u održavanju težine - objasnila je nutricionistica Robin Barrie Kaiden. 

Dodala je da ova komponenta može pojačati termogenezu – način na koji tijelo koristi energiju za grijanje te može smanjiti apetit. Jedno je istraživanje čak otkrilo da je ekstrakt zelenog čaja povećao sagorijevanje kalorija za 4 posto. Treba napomenuti da zeleni čaj sadrži i kofein. Redovito konzumiranje zelenog čaja može poboljšati fizičke performanse zahvaljujući sposobnosti kofeina da pretvara masne kiseline iz tkiva u energiju.

- Većina studija pokazalo je da dvije do pet šalica zelenog čaja mogu imati izuzetno pozitivne učinke na zdravlje srca i smanjenje rizika od dijabetesa, a također mogu pomoći i u mršavljenju - kazala je nutricionistica Laura Burak.

No, Burak naglašava metabolizam ne radi isto kod sviju. Istaknula je da svatko treba pronaći pravo dozu za sebe, ali da ne treba pretjerivati.

- Otkrijte koja je količina čaja idealna za vas. Za početak možete krenuti s dvije šalice čaja u danu. Zbog velike količine antioksidansa i protuupalnih svojstava, zeleni čaj može biti koristan za prehranu, ali neće vas magično učiniti mršavima - pojasnila je Kaiden za Eat this.

Kaiden navodi da možete dodati i đumbir, ružmarin ili origano jer su i te namirnice izuzetno bogate antioksidansima.

Foto : Pixabay
Izvor : Dalmatinskiportal.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij