hren

IZ KANTUNA O SVEMU, SVAČEMU I SVAKOME
Nikako ne razumijem šta je tako strašno u riječi vagina. Primijetila sam nebrojeno puta kako u razgovorima sa ženama na sami spomen bilo čega vezano uz spolnost ili seksualnost mijenjaju boju lica i nazivaju stvari drugim imenima. „Tamo dolje“ mene podsjeća na Australiju, a ne na ženski spolni organ. I ne razumijem neugodu pri spominjanju istog u odnosu na nogu, bubreg, očni kapak ili bilo koji drugi dio našeg tijela koji nam je majka priroda dala, ili Bog - kako vam je draže.

Kad je prije nekoliko dana prijateljica bila kod mene na kavi sa svojom desetogodišnjom kćeri, na televiziji se prikazivala neka serija, pojma nemam kako se zove, ali neki tim je istraživao slučaj ubojstva. Preko uha i oka primijetila sam leš, krv, oružje, laboratorija sa toliko stvari nepoznatog značenja. Djevojčica je upijala kao opčinjena. U to isto vrijeme njena majka mi se žali kako je kći nekidan, zamislite, pitala što je to zapravo seks. Prijateljica je to jedva preživjela i rekla mi da još dolazi k sebi. Stvarno, u tom trenutku ne znam koga mi je bilo više žao , nje ili njene kćeri. Njen odgovor toj djevojčici me sablaznio. Rekla joj je da je „to“ nešto za odrasle i da nije „pristojno“ razgovarati o tome.  Žena koja je obrazovana, sasvim na mjestu, u 21.stoljeću naziva seks neodređenom imenicom i proglašava ga nepristojnim. Pitala sam je kako je objasnila svojoj kćeri njen dolazak na ovaj svijet moleći se da mi neće spomenuti rode. Kaže da joj je rekla da su se tata i mama ljubili, onda je ona ušla u njen stomak i kad je mama pričekala rodila je. The end.

Razmišljam o svim tim djevojčicama na pragu puberteta, pa i starijima koje rastu u hororu poricanja vlastite spolnosti. Koje rastu u uvjerenju da je seks nešto nepristojno, prljavo i odbojno. Da je dovoljno da neki tata poljubi neku mamu i onda dobiju dijete. Puf! Ta-da!

Razmišljam o svim tim oštećenjima koje će ponijeti dalje u život  samo zato jer su im majke bile uskraćene za slobodu pred sobom samima. Koje se i danas  u odrasloj dobi srame svog nagog tijela u odrazu ogledala. Samo zato jer im nitko nije rekao da je seks nešto najprirodnije na svijetu za odrasle ljude. Da je to tjelesna povezanost dvoje ljudi, bilo iz čistog gušta dvoje voljnih ljudi  ili s idejom reprodukcije, stvaranjem novog života. Teško mi je povjerovati da je i dan danas tatama neugodno objasniti svojim sinovima što su testisi, za što služe, što mogu očekivati u godinama koje dolaze.  Teško mi je povjerovati da majke ne razgovaraju sa kćerima o menstruaciji i što ona zapravo znači, čemu služi i na što treba paziti.  

Ne razumijem u čemu je kvaka. Kao roditelju, nezamisliva mi je pomisao da mi dijete uči o spolnosti i seksualnosti sa televizije. Da donosi nespretne zaključke samo zato jer ga je sram bilo pitati u svom domu vlastite roditelje ?!

Što je nezgodno u riječi vagina? Penis? Seks? Što je ono zbog čega vam je neugodno?

Učeći psihologiju , naišla sam na dokazane tvrdnje kako su sve te neugodnosti proizašle iz odgoja, krivog prezentiranja stvari, srama i nesigurnosti staratelja koji nas s tim iskrivljenim uvjerenjima  puštaju u život.  Sa zapetljanim čvorom u pristojnost  umjesto riječi koju želimo izreći  ili pitati nešto o njoj.

Da…. zato u našoj zemlji djevojčice, djevojke i njihove majke u zabrinjavajuće velikoj većini više znaju o Istanbulskoj nevjesti nego o Istanbulskoj konvenciji. I danas sutra bit će im normalno da „to“ trebaju raditi kad se „njemu“ prohtije, kako mu se prohtije ne razmišljajući pri tom ni o slobodi, ni o pravu na izbor, ni o ne daj bože kakvom užitku.

A tako je jednostavno u svojoj biti.  Da je zamišljeno da se razmnožavamo bez gušta i šušta, vjerojatno bi se djeca pravila češanjem po glavi, koje bi donosilo možda neki drugačiji orgazam ,ali onda glava ne bi bila glava…..bila bi nešto „tamo gore“, nepristojno do bola.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij