IZ KANTUNA O SVEMU, SVAČEMU I SVAKOME
Da, istina je kako se događa svašta. Istina je da se fokus pomiče na neke ružne stvari i da su se kriteriji snizili. Valjda zato da bi ih oni mudri među nama  povisili sebi samima ne mareći za postavke javnosti na koje je prisilno podešena.

Istina je da čitamo o tome tko je koga i kada zatukao čekićem, tko je koga opljačkao i uveo mu neželjenu infekciju ljudske zlobe u obične dane. Istina je da se ljude pravi budalama montiranim i nemontiranim fotografijama osoba koje su XY nepoznanica javnosti za koju rade. Istina je da je barba Toni preko noći postao instant zvijezda jer je, gle čuda, opsovao u kameru. Istina je da se priča o avionima kao o kruhu svagdašnjem, o potrebitim lijekovima koji bi valjda trebali biti onaj F u medicinskim šiframa prije bilo kakvog F aviona.

Drži se za dobro.
Da se ne zaraziš virusima apsurda u kakvom se živi. Da ne podlegneš filterima, plastičnim dodatcima na svemu osim duši. Da ostaneš savjesti prepoznatljiv onakav kakvim te Veliki poslao na ovo putovanje.

Drži se za dobro.
Blagoslovi se osmjehom djeteta, rukom u ruci onoga kojeg voliš. Zagrli majku ako je imaš, oca…koga god imaš još šanse grliti a da ti svaki osjećaj protrne pri tom, zagrli. Gledaj u nebo. U tlo. Gledaj u ptice, planiraj svoja sutra koja ti hrle. Što još nisi a htio si?
Reci hvala za sve što te ide. I za ono što ti nije išlo  na ruku. Zahvali za gubitke, propuštene prilike, izgubljene hrabrosti pred šansama jer si se skrio zbog uvjerenja kako ne zaslužuješ ili ne možeš bolje. Tko ti je rekao?

Drži se za dobro.
U ovom gradu događaju se mikro čuda na dnevnoj bazi. Ako samo malo više otvorimo oči i damo prilike ljudima koji zaista rade i žele dobro ovom gradu osjetit ćete promjene. Planiraju se mnoge izložbe, izlaze nove slikovnice. Klape spremaju nove repertoare, uređuju se ulice, Polinovac svijetli. Sprema se Festival ljubavi ovo ljeto, tri dana pjesme, edukacije, glazbe i pozitive na našem kućnom pragu-širimo vijesti kad se dobro događa. Što imamo od toga ako samo blatimo a ne radimo ništa da bude drugačije?
Volontiraj, pomozi gdje možeš. Podrži lokalne proizvođače. Kupi med, povrće i ono što ti treba kod malih obrtnika. Popij kavu na našoj rivi, umjesto u Shopping centru. Podrži ideje koje su dar nama i našoj djeci. Ne upiri prstom u one u odijelima. Grad su ljudi. Grad smo mi.

Drži se za dobro.
Pusti crnjake da ti prođu kroz prste. Otpusti, ugasi negativu s kojom nemaš ništa. Pokreni klub čitatelja knjiga na primjer, održi radionicu s djecom - za početak svojom i susjedovom i to je već korak naprijed. Pokreni buvljak, uredi vrt, pokupi vrećicu s puta ako je netko bacio. Napravi bilo što, samo se ne daj ludilima. Ne daj se zaraziti ekranima s nepostojećim stvarnostima. Takvi se dani ne ljube s tvojima. Urezuju ti bore od nemoći, brišu ti osmjeh zbog kojeg te rodila majka da uljepšaš ovaj svijet.

Oboji dane i bori se. Za sebe. Za mjesto u kojem dišeš. Za ovo more, za juga i bure koji ti još pripadaju dok te ima.  I za one sličice u mašti koje nosiš iz djetinjstva kad si vjerovao da je divno željeti i tako lako gledati kako ti se želje ostvaruju.

Drži se za dobro. Jer dobro je….


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada