hren

I dok je prije nekoliko desetljeća, za mnoge Kaštelane hotel Palace u Kaštel Starom, bio izvor sretnih trenutaka, danas bi se reklo, da „Kaštelani s hotelom Palace baš nemaju sreće“. I dok Kaštelani s nestrpljenjem očekuju prve radnike koji će krenuti u uređenje i obnovu hotela, dočekali su radnike, koji u zaštićenik spomenik parkovne arhitekture, koji se nalazi uokolo hotela, žele dovesti, ni manje ni više, nego balotalište.

A kako bi balotalište odgovaralo pravilima igre na balote, u prostor na sjeveroistočnom dijelu parka, u petak je, osim radnika, stigao i bager. Poravnao se teren, uklonjeno nisko raslinje, donesene su plastične stolice, drvene palete, željeznički pragovi kojima se vjerojatno balotalište treba ograditi, istrošeni gumeni „tepisi“ za dodatnu sigurnost na balotalištu. A da bi se za nekoliko dana, kada se balotalište pripremi, imali gdje parkirati, na suprotnoj strani puta koji vodi kroz park, poravnato je područje za parking dvadesetak automobila.

Pojedini Kaštelani uočili su radove, no, kako su nam kazali, misleći da se napokon krenulo s nekom obnovom, nisu vidjeli ništa sporno. No, drugi, koji su upoznati s činjenicom da je riječ o zaštićenoj parkovnoj arhitekturi te da intervencija ne može biti bez dozvole nadležnih pa makar se radilo o privatnom vlasništvu, odmah su reagirali.

Pa su se tako u petak kasno poslijepodne i večer užarile telefonske linije između gradskih službi, buduće vijećnice Milije Baldić Lukšić, ekologinja Ivne Bućan i Vjere Rilov, pročelnice za komunalu Marije Pelivan, novinara, nadležnih u javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Krš i more i drugih.

Nadležnosti, zaustavljanje radova, zakonski koraci, bile su teme njihove komunikacije, a zaključeno je da je na terenu već bio komunalni redar te da se radovi izvode bez propisanih rješenja.

U subotu ujutro, većina ih je bila na terenu, a uz kaštelanskog komunalnog redara Nediljka Jurića na teren je stigao i čuvar prirode iz ustanove Krš i more Mislav Lažeta te je utvrđeno stanje i napravljeni zapisnici.

- Svaki dan prolazimo ovuda i jučer gledamo što se radi. Tu je bilo grmova lovora, sada ničeg nema. Odmah smo znale da se događa nešto što ne treba – kazale su nam dvije gospođe, obje imena Marija.

- Živim u neposrednoj blizini i kad sam vidio što se radi pitao sam ih imaju li neku dozvolu, a oni su mi odgovorili da su oni udruga balotaša iz Donjih Kaštela i da moraju iseliti sa zoga na Štaliji. Ovaj prostor im je blizu nekadašnjeg balotališta te su za dozvolu za uređenje pitali novog vlasnika, Jozu Parčinu. Kako su rekli, novi im je vlasnik dozvolio. Ne znam je li to točno, ali znam da im ni novi vlasnik ne može nešto tako dozvoliti bez dozvole nadležnih jer se radi o zaštićenoj prirodi – rekao nam je jedan od susjeda ovog parka.

Tijekom subotnjeg jutra na „balotalištu“ se pojavio jedan od građana, koji je u petak radio na ravnanju i „uređenju“ terena te mu je komunalni redar usmeno dao zabranu za bilo kakve daljnje intervencije na tom prostoru. Iako su u nekoliko automobila, koji su tuda prošli, bile vidljive osobe u radnoj odjeći, očito spremne za nastavak radova, vidjevši službene osobe i pojedine aktiviste, nisu se zaustavljali.

Komunalni redar i čuvar prirode dalje će postupati prema propisima, a zaključeno je da će se poduzeti sve kako do daljnje devastacije ne bi došlo.

Park zaštićen još od 1970. godine

Inače, park oko hotela Palace 1905. godine podigao je dr. Petar Kamber, a prostire se na približno 35 tisuća metara kvadratnih. Zbog njegove iznimne povijesne i biljne vrijednosti 1970. godine državne institucije proglasile su ga zaštićenom parkovnom arhitekturom.

Dok je park bio dio vlasništva Kaštelanske rivijere o njemu se je skrbilo, no kako je poslovanje Kaštelanske rivijere bilo u silaznoj putanji, tako je i park bio sve zapušteniji, a potpuno je zapušten kada je hotel i okoliš Tulipan grupa kupila od Hrvatskog fonda za privatizaciju.

I ne samo da je zapušten već su novi vlasnici započeli s intervencijama u parku, zbog kojih je reagirala udruga Lijepa naša Kaštela i tadašnja predsjednica Ivna Bućan. Radovi i namjere vlasnika su zaustavljene, a Ivnu Bućan su godinama neki sugrađani optuživali da je zaustavila obnovu hotela i okoliša.

Međutim bolje upućeni znali su da je Lijepa naša Kaštela zaustavila betonizaciju i uništenje cijelog tog područja.

Tulipan grupa godinama nije ništa napravila niti po pitanju hotela niti parka, a godinama je park služio, a i još služi, kao deponij različitog otpada neodgovornih pojedinaca, ali i manjih građevinskih tvrtki.

Na traženja Grada Kaštela o održavanju tog prostora, vlasnici iz Tulipan grupe nisu reagirali, a neki pomaci, pri čemu se taj prostor nekoliko puta čistio pa i postavljeni lanci kako se vozilima ne bi ulazilo na to područje, učinjeni su kada je bio proglašen stečaj novih vlasnika pa je upravljanje preuzeo stečajni upravitelj.

U kolovozu prošle godine, hotel i zemljište dobili su novog vlasnika, splitskog poduzetnika Jozu Parčinu. Iako su se nadali kako će napokon nešto krenuti nabolje, Kaštelani na tom području još nisu dočekali konkretne pomake.

U parku, iako je zapušten i traži stručnu obnovu, ne smije biti intervencija bez dozvola stručnih službi. Hoće li novi vlasnik i balotaši pridržavati se toga, vidjet ćemo u narednim danima. Za sada, nadležni vrše svoj posao.

 

Foto: PGK


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij