hren

Ženska klapa Neverin u nedjelju navečer osvojila je srca publike na poljani pokraj crkve Sv. Mihovila u Kaštel Kambelovcu izvedbom pjesme „Ja ne mogu drugo nego da je jubin“ u obradi Duška Tambače te su tako ponijele titulu pobjednica festivala Večeri dalmatinske pisme, dok je prema ocjenama stručnog žirija prvo mjesto pripalo muškoj klapi Kolapjani za izvedbu pjesme „Kad raziđe se dim“, za koju obradu potpisuje Marijana Ivšić Kolić.

Klapi Kolapjani pripalo je i treće mjesto publike, kao i posebna nagrada Radio Splita. Druga nagrada publike otišla je u ruke klape Partenca s pjesmom „Doći ću ti u snovima“, koju je obradio Andrija Akrap, dok je stručni ocjenjivački sud kao drugoplasirane odabrao  klapu Kampaneli koja je pred publiku donijela pjesmu „Na kamenu bijelom“  za koju je obradu odradio Duško Tambača. Treća nagrada žirija dodjeljena je klapi Vežulica s pjesmom „Da mi se providi“ čiju obradu potpisuje Vedran Ivanković.
Klapa Fjoret nagrađena je nagradom za najbolju izvedbu.


Klapa Kolapjani

Kratak je ovo rezime natjecateljske večeri festivala Večeri dalmatinske pisme, na kojoj je nastupilo 19 odabranih pjesama i klapa. Za razliku od prošlih godina, kada su se na pozornici festivala u drugoj večeri, koja popularno nosi naziv Kaštelanski đir, izvodile autorske skladbe u maniri klapskog popa, ove godine festivalsko vodstvo odlučilo je napraviti zaokret prema staroj tradiciji VDP-a, odnosno izvedbi vokalnih obrada popularnih skladbi.

Tako su se pred publiku, dio koje su bili i gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović i dogradonačelnica Jadranka Matko Bosančić, na festivalskoj pozornici u konkurenciji za nagrade stručnog žirija i publike, osim dobitnika nagrada redale klape: Luše, Elektrodalmacija,  Stentoria, Štorija, Sveti Jeronim, Kastav (M), Kastav (Ž), More, Podvorje, Kapric, Kurjože, Spalatos i Zvizdan  Nastup klapa, u svom prepoznatljivom stilu ove su večeri, kao i godinama ranije, najavljivali Mariola Milardović Perić i Frano Ridjan.

Trijumf pred domaćom publikom poseban je užitak za članice klape Neverin koje su ove pobjedu pridodale cijelom nizu nagrada i priznanja dobivenim u svojoj karijeri. Sinoćnjom pobjedom i osvojenom publikom još su jednom potvrdile kako su broj jedan u ženskom klapskom pjevanju.

Sinoćnja glazbena večer u Kaštelima odrađena je na najvišem mogućem nivou, a organizatorima nije promakla ni najmanja sitnica te su poštivane epidemiološke mjere i osigurana epidemiološka sigurnost publike i izvođača.
Višegodišnja tradicija održavanja učinila je od ove kaštelanske manifestacije prepoznatljiv festivalski brend namijenjen prvenstveno klapama koje spajaju tradicijski zvuk s raznim žanrovima popularne glazbe.

 

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij